Sniper: Ghost Warrior - огляд, рецензія гри

Піджанр шутерів про будні снайперів - не частий, але бажаний гість на ігрових платформах в усі часи. Видавці бояться вкладати гроші в розробку суто снайперських ігор, тому що складно зробити захоплюючі місії і, головне, більшість гравців, які вважають за краще просто постріляти, не оцінять старань. Симулятор снайпера, як і покрокова стратегія або симулятор підводного човна - гра справжнього геймера.

Симулятор снайпера, як і покрокова стратегія або симулятор підводного човна - гра справжнього геймера

Sniper: Ghost Warrior підійшла до теми снайперів ближче інших, але, все-таки, потрусила і розбавила себе стріляниною по м'ясу. Польські трешодели, City Interactive, користуючись дефіцитом жанру дозволили собі випустити не найцікавішу гру, але при цьому залучити до неї увагу гравців.

Сюжетні перипетії, традиційно для жанру шутерів, які не блещат оригінальністю і за кілометр віддають передбачуваністю всупереч своїм визначенням. Бійці елітного американського підрозділу (інакше не буває) були відправлені на тропічний острів, де в невеликій державі стався переворот і іспанським генерал прибрав всю владу до рук. З цими маленькими латино-американськими країнами весь час якісь проблеми. Так і цього разу: Васкез виявив в шахтах уран і зібрався продати його міжнародним терористам. Операцію століття має порушити одне влучне попадання кулі в пах генералу.

Очевидно, що для такого бюджетного бойовика ніхто сценаристів не набирав. Гра починається швидко, без зайвих слів. Весь, так званий, сюжет розповідається парою рядків поки ви очікуєте завантаження наступного рівня. До слова сказати, чекати доведеться недовго і це один з небагатьох плюсів гри.

У персонажів в Ghost Warrior абсолютно не розкритий характер. Ми нічого не знаємо про наше аватарі крім того, що його кодове ім'я Браво-шість-чотири і він снайпер. Це секретна інформація. Генералу Васкеза не дають можливості пояснити свої мотиви. Наш напарник виявляється лисим зрадником ласим до грошей - як несподівано! Борошно на дроті зберігає завидний спокій. Все зроблено для того, щоб ви просто пройшли цей тир.

Все зроблено для того, щоб ви просто пройшли цей тир

Всі 4-6 годин, які у вас підуть на проходження, ви будете воювати в справжніх джунглях: густі зарості різноманітних тропічних кущів, щільно засаджені трава, кокосові пальми, водоспади, річки, загати, черепашки, опале листя, ліани, гори, водорості і трохи місцевої фауни, серед якої є крокодил - любо дорого дивитися. Все працює на тому ж движку, що був у Call of Juarez: Bound in Blood, тому реалістичною фізики і води, разрушаємості об'єктів або лицьовій анімації очікувати не варто, але якщо не чіплятися, то картинка цілком сучасна.

Музичний супровід відповідає напрузі в кадрі, але ніяких запам'ятовуються мелодій ви не знайдете. На жаль, озвучка решти гри зроблена не на найвищому рівні. Кількість семплів серйозно обмежена, постріли торохтять однаково, іспанці обговорюють своїх мучача одними і тими ж голосами, не чути комарів. Той факт, що не чути комарів ставить під сумнів, що поляки взагалі були в джунглях. У тропічних лісах чути як дзижчать комарі, якщо стояти і не шуміти.
Відсутність комарів і мурах можна було б пробачити, якби трава шелестіла. Повзаючи по-пластунськи в траві, ви не тільки не створюєте ніякого шуму, але і одночасно можете перезаряджати гвинтівку. У грі, яка так і називається - Примарний воїн - не можна, щоб допускалися такі очевидні косяки, коли трава не шарудить і кущі не ворушаться.

Як вже було сказано вище, гру розбавили звичайними гучними перестрілками. Вам належить знищити стільки ворогів, що починаєш сумніватися в тому, що це гра дійсно про снайпера, а не про спецназ.

Штучний інтелект відчайдушно кульгає на скриптових милицях. Вся гра лінійна і недруги розраховують тільки на обов'язкові події. Солдати можуть помітити вас з 500 метрів (а на такій відстані не з кожного автомата потрапиш), навіть коли ви висунули свою мордочку між листя пальми, в нинішньому вікні площею 100 квадратних сантиметрів. Вас не врятує волохатий зелений камуфляж і розмальоване фізіономія, тому що хтось встиг підняти тривогу, коли ви поклали його пострілом в голову через півсекунди як він побачив вас в обличчя. Якщо сказано, що табір потрібно пройти тихо, значить нікого вбивати не можна, навіть якщо хочеться і можеться.

Головною відмінністю Sniper: Ghost Warrior від інших шутерів є ускладнена модель балістики при пострілах з снайперських гвинтівок, яких всього чотири: AS 50, MSG 90, SR 25 і, бувала ще царя, СВД. Траєкторія кулі складається з урахуванням відстані до цілі, силі вітру і тяжінні Землі. Крім того, заважати спокійно стріляти буде прискорений пульс, який трапляється після спринтерських пробіжок від каменю до вишки. На ділі це означає, що на складному рівні потрібно буде пристрілюватись і бігати поменше, а на легкому - вам підкажуть куди наводити.

Відмінний пістолет з глушником буде не раз вас виручати, бо часом за клієнтом доведеться спускатися з насиджених місць у горах. Коли ж в гори необхідно буде піднятися, вам на допомогу прийде «якір-кішка», який не менш небезпечний для вас, ніж встановлена ​​міна, бо незручний в управлінні і простіше було б переробити дизайн рівнів, ніж мучити гравців такою штукою.

Sniper: Ghost Warrior не можна назвати якісним стелс-шутер, тому що вам не дадуть в повній мірі насолодитися тактикою і варіативністю проходжень. Якщо ж ви готові змиритися з недоліками гри, заради можливості пограти в снайпера трохи більше, ніж на картах Modern Warfare, то пропустити гру точно не можна.

Платформа: РС, Xbox 360
Реліз: 24 июня 2010 р
Розробник: City Interactive