Фільм тижня: «Варкрафт» - жвавий бойовик в казковому світі

Рецензія на блокбастер по культовому ігровому світу, який чекали 10 років.

Орки, альянс, Дренор, Азерот, Гул'дан, Лотар, Дуротан, Медів ... Якщо цей набір голосних і приголосних має для вас значення, то ви напевно чекали 26 травня - дати, коли в прокат вийде екранізація серії відеоігор Warcraft. Фільм йшов до великого екрану 10 років і, нарешті, з'явився в кінотеатрах на превелику радість фанатів WoW, Warcraft і Hearthstone. Однак, навіть якщо ви не геймер, кіно все одно не залишить вас байдужим.

Отже, жахливі зелені орки ризикують загинути в своєму всихає світі. Дренор перетворився на пустку а-ля «Божевільний Макс». Там немає ні води, ні зелені, ні майбутнього. Тоді орда, що складається з безлічі кланів, вирішує перебратися в інший світ, благо, для цього у орків є чаклун на ім'я Гул'дан. Цей чарівник володіє чорною магією під назвою «скверна» і висмоктує силу з живих істот. Він убиває десяток інший полонених орди і відкриває прохід в світ Азерот ... до людей. З цього і починається війна між благородними людьми і могутніми орками.

З цього і починається війна між благородними людьми і могутніми орками

Екранізації ігор в світі кінематографа - це авантюра, яка традиційно має більше шансів на провал, ніж на успіх. Власне, точно таке ж правило працює і у зворотний бік, адже більшість ігор за фільмами - не самий перетравлюється продукт. Ось і у випадку з «Варкрафт» багато хто висловлював лише скепсис. Річ у тім, навіть при наявності величезної фанбази, достатку матеріалу, яскравому і барвистому світі, колоритних персонажів великий шанс облажаться. Завжди можна надто захопитися ігровими реаліями і забути про масового глядача або ж, навпаки, спростити всі донезмоги, розсердивши шанувальників гри. «Варкрафт» пройшов по тонкій лінії, кренячись то в одну, то в іншу сторону, але в підсумку здужаємо.

Серед творців фільму чимало тих, хто вбив енний відсоток свого життя на гру в WoW або Warcraft, тому режисер Данкан Джонс і головний зі спецефектів Білл Вестенхофер підійшли до роботи зі знанням справи. Спочатку здавалося, що вони забули вийти з гри і продовжують розмовляти з собі подібними, насипаючи невідомими назвами, іменами, підскакуючи з локації в локацію. При цьому нічого толком не пояснювалося. Глядача бомбардували невідомо, а він робив вигляд, що йому все зрозуміло. Якби не чудова картинка, може бути, глядач і психанув б, але красиво промальовані орки, якісне 3D і панорами міст Азерота врятували становище.

Візуал у фільмі заслуговує найвищих похвал. Графіка «Варкрафта» на порядок краще, ніж у недавній «Книзі джунглів», і тим більше перевершує побратима по фентезі «Хоббіта». При бажанні можна розглянути кожне пір'ячко на ширяючому грифоні або зрозуміти, що у не найпривабливішою орчанкі з'явилися мімічні зморшки. Незважаючи на те, що практично на 99% «Варкрафт» оцифрований, немає враження, що дивишся мультфільм. Картинка радує око, а сюжет не дає занудьгувати.

Розповідь у «Варкрафт» скаче галопом. Як уже сказано вище, спочатку глядачеві нічого не розжовують, але потім все ж темп бомбардування назвами з гри знижується. Починається простий розповідь про війну, відданості, честі, королях і чаклунів, воїнів і магів. Творці навіть примудрилися знайти місце для лав-сторі, хоча краще б вони цього не робили. Любовна лінія - це та сама ложка дьогтю, яка часом змушує кривити обличчя і плюватися. Без видимих ​​на те причин головний герой у виконанні Тревіс Фіммел має теплі почуття до напівлюдина-полуорку, яку відіграє Пола Петтон. У людському обличчя Петтон - звичайно, та ще штучка (в «Місії нездійсненна» на неї багато б повелися), але із зеленою шкірою, іклами, татуюваннями і пірсингом вона виглядає дивно. У «Варкрафт» ця лав-сторі не виглядає переконливою ... більше схоже на якусь збочену фантазію. Та ж сама любовна лінія породила найбезглуздіші діалоги фільму, один з яких закінчився фразою: «Якщо хочеш знайти любов, потрібно бути готовим йти на край світу». Ці слова були б доречні в жіночому романі, а не в фентезійному епіки.

Також до мінусів можна віднести деяку дитячість, що відбувається. Герої часом наївні, а проблеми вирішуються мало не по клацанню пальців. А в батальних сценах персонажі сиплють репліками в один рядок, ніби це диснеївський мультфільм про хлопчаків-забіяк. Хоча тут уже можна сказати, що ми чіпляємося. Тим більше що в цьому «детсковатом» сюжеті знаходиться і місце для драми - орків і людей, в тому числі тих, хто грає не останню роль у розвитку сюжету, валять пачками, а один з головних «хороших хлопців» «Варкрафта» гине. Є у фільмі сюжетні повороти, які змушують здивуватися.

До слова про гинуть пачками - це теж ой-е-ей який плюс. Рейтинг «Варкрафта» - 12+, чи то пак дитячий. Але Данкана Джонса це не зупинило. У нього в кадрі бризкає кров, ламаються хребти, люди літають метрів на 20, черепушку здавлюють разом із залізним шоломом, тиснуть з хрускотом шию ... в загальному, все прекрасно. Що за кровожерливість, запитаєте ви? Ніякого садизму - просто якщо знімаєш фільм про війну, нехай навіть фентезійної, вона повинна бути кривавою.

Зараз доля фільму залежить від того, наскільки масово любителі кінематографа по всьому світу повалять в кіно. Творці сподіваються, що їм дадуть шанс на багаторічну франшизу, і сценаристи навіть залишили приманку на сиквел ... подивимося, чи стане він реальністю.

ВЕРДИКТ

«Варкрафт» - це жваве, красиве і захоплююче видовище, яке припаде до вподоби як фанатам гри, так і тим, хто взагалі ніколи раніше не заглядав в Азерот. Не пропустіть шанс долучитися до культової всесвіту, щоб, коли вийде друга частина, вже бути в темі.

ОЦІНКА - 7 з 10

Подивитися фільм можна в кінотеатрі «Киномакс-Урал», c розкладом сеансів і цінами на квитки можна ознайомитися тут .

Адреса кінотеатру: вул. Воровського, д. 6, ТРК «Урал», 2 поверх.