Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

Знайдення мощей преподобного Амвросія Оптинського. Проповіді в Оптиної Пустелі

В про ім'я Отця і Сина і Святого Духа! Возлюблені у Господі брати і сестри, «днесь благодать Святого Духа нас зібрав» в святу, прославлену, намолену Введенскую Оптиної пустель, в ці святі святкові дні, в день пам'яті обрітення мощей преподобного і богоносного батька нашого Амвросія, старця Оптинського, старців Льва, Макарія , Іларіона, Варсонофія і Анатолія Молодшого. В про ім'я Отця і Сина і Святого Духа

Велия благодать і в цьому святому храмі, і в святій обителі, тому що Оптинські старці, як і багато років тому, молилися за народ Божий, нагадуючи, втішаючи, підкріплюючи на життєвому шляху численних паломників - прочан, які не тільки звідусіль стікалися в цю святу обитель, а й подумки, на відстані шанували Оптинський старців і зберігали їх заповіт в своєму люблячому серці. Як допомагали Оптинські старці раніше, так допомагають нам і сьогодні, в XXI столітті, йти рятівним шляхом благочестивої православної життя.

Одного разу, коли я був у отця Іоанна (Крестьянкіна) і став задавати йому питання про духовне життя, про складнощі на шляхах порятунку, він сказав: «Батечко, читайте, вникати і запам'ятовуйте праці Оптинський старців. У них ви знайдете відповіді на всі ваші багатоскладні питання ». І дійсно, нам, і мирянам, і ченцям XXI століття, варто в думках, в серці, тримати хоча б основні поради і настанови великих Оптинський старців.

Навіщо люди приїжджають до Оптиної пустель? Що вони хочуть тут дізнатися? Найголовніше питання, з яким приходили, приходять і будуть приходити тисячі і десятки тисяч до Оптиної пустель і взагалі в Церкву Божу: як жити і як врятуватися. Тобто, як мати життя з Богом, що і означає порятунок.

Святитель Філарет, митрополит Московський одного разу на проповіді запитав у мирян: «Знаєте, що треба, щоб Бог був з нами? Треба, щоб ми були з Богом ». Як врятуватися? Ми рятуємося, коли ми з Богом. А коли ми з Богом? Коли ми в правді, в істині, коли ми в братерстві, в пам'ять про Бога, коли ми пам'ятаємо про те, що ми всі ходимо під Богом. У Святому Письмі говориться: ходив Енох з Богом, і влучив Йому, і живим був взятий на небо. Коли ми з вами в Добротолюбіє, в благочесті, тоді і Господь з нами.

Багато разів звучали звернення і благання до старця Амвросія: Батюшка, як врятуватися? І він відповідав: щоб врятуватися в наш час, треба мати терпіння не мож, а цілий обоз. У наш час треба бути або залізним, або золотим. Залізним - мати велике терпіння, золотим - мати велике смирення ...

Ось так і ми будемо пам'ятати слова старця Амвросія, який говорив: «Терпів Мойсей, терпів Єлисей, терпів Ілля, потерплю і я».

У 37 років він став інвалідом і був в монастирі виведений за штат. А прожив до сімдесяти дев'яти. Народився під час Вітчизняної війни 1812 року. А спочив в 1891 році ... Довголіття - від Бога. Чи не від таблеток, які не від збалансованого харчування, клімату, води та інше - від Бога.

І ми, якщо хочемо довго жити, треба Богу молитися, виконувати Його святі заповіді, і взагалі не думати про те - скільки жити. Тому що треба боятися не смерті, треба боятися ваших власних рішень.

Одного разу премудрий філософ Сократ сказав: справжнє життя - життя не тільки для себе. Якщо ти живеш не тільки для себе, і люди хочуть, щоб ти жив, ти будеш жити ... Треба бути такими людьми, щоб про нас молилися і хотіли, щоб ми пожили довше. Ми радість отримуємо, коли даємо радість іншим.

Про старця Амвросія хтось сказав: ця людина, на одрі лежить і ледь живий, приніс Росії користі більше, ніж всі її «битоулучшітелі», революціонери, перетворювачі. Селян звільнили від кріпосної залежності, але хто нас позбавить від залежності гріха - найстрашнішої залежності? Позбавляє шлях духовної, християнського життя.

А ще старець Амвросій говорив про те, щоб ми з вами мали скромність, намагаючись бути схожими в цьому на нашого Господа. Особливо, звертаючись до сестер, говорив: «Сестра, не будь строката, не будь гостро, а будь смирна і будеш спокійна. Сестра Мелитона, тримайся середнього тону, візьмеш високо, буде нелегко, візьмеш низько, буде слизько, а ти, Мелітона, тримайся середнього тону ... »Коли жінки скаржилися старця Амвросія, засуджуючи своїх чоловіків, дітей, онуків, він відповідав:« Не то біди, коли в житі лободи, а ось те біди, коли НЕ жита, що не лободи ... »

Тому з терпінням будемо нести свій життєвий хрест, поза яким шляху спасительного немає і не буде. Як старець Никон (Бєляєв), пам'ять якого ми робили недавно, говорив: «У цьому світі не було, немає і не буде покійного місця. Єдине спокійне місце, яке ми можемо знайти, це наше серце, очищене покаянням і любляче Бога ».

І дай Боже усім нам дорожити перебуванням тут, дорожити молитовної пам'яттю про преподобних Оптинський старців, тим, що і ми, люблять Оптиної пустель, є благочестивими паломниками, котрі пам'ятають їх заповіти.

Преподобний Варсонофій, чию пам'ять обрітення мощей ми сьогодні теж святкуємо, говорив: «Перебування в Оптиної пустелі є найбільша милість Божа, якої ще треба сподобитися, живучи відповідно звітом Оптинський старців, в ній відпочиваючих». А старець Амвросій радив: «Потрібно жити нелицемірно і вести себе приблизно, тоді справа вийде вірно, а інакше буде кепсько. Жити - не тужити, нікого не засуджувати, нікому не докучати, і всім моє шанування ».

... Всім нам треба бути один для одного сонечками. Як був старець Амвросій для всіх незліченних паломників цієї святої обителі. Запам'ятаємо настанови одного богомудрого старця: дивись вперед з надією, тому - з вдячністю, вниз - з покаянням, наверх - з вірою, а по сторонам з милує любов'ю, - і спасешся. Така щадна любов була у Оптинський старців, а якщо ти будеш їм наслідувати, то і ти спасешся, і будеш з Богом, в Троїце Славімо Отцем і Сином і Святим Духом в радісній, ніколи не кінчається вічності. Амінь!

Архімандрит Мелхиседек (Артюхін)

Навіщо люди приїжджають до Оптиної пустель?
Що вони хочуть тут дізнатися?
Святитель Філарет, митрополит Московський одного разу на проповіді запитав у мирян: «Знаєте, що треба, щоб Бог був з нами?
Як врятуватися?
А коли ми з Богом?
Багато разів звучали звернення і благання до старця Амвросія: Батюшка, як врятуватися?
Селян звільнили від кріпосної залежності, але хто нас позбавить від залежності гріха - найстрашнішої залежності?

Новости