Рецензія на фільм «Лід»: Фірмове падіння

«Лід» - це суміш спортивної мелодрами з мюзиклом. Досить цікава, хоча більше цікава і симпатичніше вона буде жіночої частини кінопублікі. Після хокею ( «Легенда № 17» (6 +) і баскетболу ( «Рух вгору» (6 +) російські кіношники добралися тут і до фігурного катання, хоча згадаємо, що в фільмі «Чемпіони» (6 +), випущеному в 2014 році якраз до Олімпіади в Сочі, де під приціл камери взяли відразу п'ять видів спорту, теж були герої-фігуристи - тільки реальні, Сіхарулідзе і Бережна. «Лід» ж - історія дуже романтична, красива, але абсолютно вигадана, описаних в ній подій в життя ніколи не було і прототипів її персонажів теж немає. Більш того, від неї навіть віддає якимось сюрреаліз мом, особливо в кінцівці. Ти дивишся і повторюєш: «Та ні, таке насправді неможливо ...» Ну що ж, значить, і сприймати треба все це відповідно і не чіплятися до деталей і якийсь спортивної матчастини. «Лід» - це суміш спортивної мелодрами з мюзиклом

Кадр з фільму «Лід»

У сюжеті сценаристи і режисер не обійшлися без штампів - молода фігуристка Надя (Аглая Тарасова), з дитинства марив цією дисципліною, всупереч усьому домагається більших успіхів. Але на цьому все не закінчується, а по суті головна романтика тільки починається - страшна травма, зрада партнера (Мілош Біковіч), спортсменка вже не в строю і вийде хоч якось відновитися - велике питання, а якщо і вийде, то що ще буде далі? Проте штампи - це не вирок, зовсім без них обійтися, напевно, було б неможливо. Просто констатуємо - зовсім оригінальною інтриги через це не вийшло.

Кадр з фільму «Лід»

Сюрреалізм виражається і в вигаданою заявником головного для героїв спортивного турніру - якогось Кубка льоду, найпрестижнішої світової нагороди фігуристів. В реальності його немає, а ось ореол величі навколо нього творці фільму створили приголомшливий. Але знову ж таки, якщо обходитися без спортивного буквоїдства, то можна прийняти ці умови і подивитися, як саме в них поводяться герої. Як проходить Кубок льоду, ми побачимо вже в кінцівці, а місцем його проведення навіть якось зовсім очікувано стає Сочі.

Кадр з фільму «Лід»

Драматизму автори додають вже на дитячому етапі біографії головної героїні. Її мама (Ксенія Раппопорт) чимось хворіє (нам не уточнюють, ніж) і незабаром помирає. Але саме вона підтримує свою дитину (в цьому віці героїню грає молода Діана Енакаева), хоча, на перший погляд, майбутній тренер оцінює її як безперспективну - мовляв, слабка координація і т. Д. Надя, дійсно, на льоду багато падає - по суті , весь фільм то там, то тут. Звідси і наш заголовок - падіння стає фірмовим стилем спортсменки, хоча якщо їй вдається з цим впоратися, то в іншому вона виявляється одна з кращих в світі. Дивне поєднання - талант, працьовитість і при цьому образливий недолік ... Який автори якраз обіграють творчо і навіть сентиментально.

Кадр з фільму «Лід»

Але якщо повернутися до особистості актрис, які зіграли Надю (вже в молодому віці, а не в дитячому) і її маму, то, звичайно, збіг цікаве - Раппопорт і Тарасова і в житті - мати і дочка. Начебто, подібного родинного дуету в одному фільмі досить давно не траплялося в російському кіно - пригадуються тільки Михайло і Єлизавета Боярські (і теж як екранні батько і дочка) в картині «Ви не залишите мене» (16+) 2006 року. Але це не тільки цікаво, це дуже зворушливо і ... не то що додає правдивості, але якийсь додатковий колорит - точно. Хоча сам вибір Тарасової на цю роль виглядає дивно, у неї в цілому кілька неспортивна фактура, подібних ролей у Аглаї не було, при цьому видно, що вона постаралася вжитися, перейнятися цією роллю і передати режисерське завдання на екран досить точно. Чи вийшло, судити вже не тільки критикам, але і масовому глядачеві.

Кадр з фільму «Лід»

Крім же описаних акторських робіт обов'язково треба виділити і ролі Олександра Петрова, Марії Аронова і вже згаданого Біковіча. Петров зіграв простакуватого хокеїста Сашу Горіна - причому як він з першої появи на екрані тут себе таким показує, таким залишається і до кінця. Сорочка-хлопець, свійський, легко спалахує - і при цьому місія його благородна, саме він допомагає (причому не за покликом душі, а мимоволі, за дорученням тренера Шаталіна (Аронова) Наді знову повірити в себе і ... спробувати скористатися одним шансом з тисячі в важкої ситуації. Робота в будь-якому випадку досить складна і лише трохи можна сказати, що Петров трохи повторив в ній свою роль з «Поліцейського з Рубльовки», ну а в цілому - оригінальна і запам'ятовується.

Кадр з фільму «Лід»

Образ тренера Шаталіна для Марії Аронова - можливо, один з найвидатніших в її фільмографії. Це одночасно жінка та сувора, вимоглива, різка, суха і дуже комічна (саме комедійний талант актриси давно не підлягає сумніву) і добра. А її сцена з усадженням на шпагат, звичайно, зобов'язана була увійти і в трейлер, що і сталося, і взагалі є однією з найяскравіших у фільмі. Комізм в картину в цілому вносить не тільки робота Аронової, він доданий різними мазками то тут, то там - доречно і без перехлеста. Перехлест є в іншому - в музичних вставках (вийшло якось схоже на «Стиляг» (16+) і трохи менше - на недавні «Міфи» (16+). Коли танцюють хірурги в операційній, качки в тренажерному залі або співають пісню «Я солдат» дуету «5Nizza» діти в спортінтернаті разом з Шаталіна. З тим, які пісні брати в ці вставки, автори були взагалі дуже ліберальні - тут найширший набір року і поп-музики, від «Хочеш» і «Нескінченності» Земфіри до «Пачки сигарет» «Кіно» і «Роби як я» Богдана Титомира ! Навіть забавно. У тому числі забавна і їх інтерпретація.

Кадр з фільму «Лід»

Але повернемося до обіцяної оцінці роботи сербського актора Мілоша Біковіча, вельми затребуваного зараз в російських фільмах. Знову-таки - теж вдалий приклад, гарне попадання в характер, переконливо. Його образ фігуриста Леонова, по суті, полуотріцательний, зовсім вже поганим героя назвати не можна, але самі вчинки його характеризують його все-таки непорядні. І не хотілося б, щоб Біковіч назовсім закріпився у нас в подібному амплуа (а ймовірність така існує) - адже творчий діапазон його явно ширше і по плечу йому і щось зовсім інше.

Кадр з фільму «Лід»

А невеликий віньєткою стало комічне практично камео Федора Бондарчука, який перш за все виступив тут продюсером. Він з'являється в образі бувалого московського металіста в шкіряній куртці і з фляжкою коньяку в кишені, просто запитувача у Горіна закурити. Ця роль дуже кумедна і при цьому саме у виконанні Бондарчука абсолютно, дикою несподівана. Справжній рояль в кущах.

Оцінка: 7 з 10.

Дивіться в кіноцентрі «Вавилон» з 14 лютого.

Кирило Янчіцкій