Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

Як правильно дякувати Богові? За все дякуйте Господа! Молитва подяки Богу за все

  1. Як дякувати Богові?
  2. «За все дякуйте Богові»
  3. Таємні молитви анафори літургії свт. Василія Великого

Ми живемо в занепалий світі, зіпсованому гріхом. Далеко не все, що високо в цьому світі, увійде в Царство Небесне. Апостол Павло говорить, що з чеснот віри, надії і любові - любов вище, тому що після загального воскресіння віри і надії не буде, залишиться тільки любов. Любов взагалі божественна, адже, за словами апостола Іоанна, «Бог є Любов» (1 Ін. 4, 8). Але, крім любові, догори світу належить, серед іншого, і подяку.
Ми живемо в занепалий світі, зіпсованому гріхом

Як дякувати Богові?

Подяка - це навіть не ліки для виправлення нашої занепалої природи, як, скажімо, віра. Подяка - це одна з основних рис релігійного досвіду. Спілкування людини з Богом обов'язково було б пронизане вдячністю, навіть якби людина не був спотворений гріхом.

На кожній літургії ми повторюємо ангельську пісню: «Свят, свят, свят Господь Саваот, виконаю небо і земля слави Твоєї, осанна в вишніх, благословен, хто йде в ім'я Господнє!» Якщо ми заглибимося, то почуємо, що вона має сенс - схиляння перед Богом, хвала і подяка. Апостол Іоанн Богослов в книзі Одкровення розповідає про своє бачення небесної літургії, де праведники разом з Ангелами складають славу, і честь, і подяку Тому, Хто сидить на престолі й живе віки вічні, тобто Богу.

Наша земна літургія називається ще Євхаристією, що в перекладі з грецького означає «Дяка». Моляться миряни, на жаль, не чують тих молитов, які священик читає біля вівтаря під час проведення літургії. Текст цих молитов кожному свідомому християнинові треба прочитати, вивчити і знати, адже священик читає ці молитви від імені всіх учасників в літургії. І головною темою цих загальних наших молитов є вдячність Богу - за все «явлені і неявленная благодіяння, що були на нас». Ці молитви починаються з призову священика «Дякуємо Господа!». І далі священик читає нашу молитву так: «Достойно і праведно Тебе оспівувати, Тебе благословляти, Тебе хвалити, Тобі дякувати, Тобі поклонятися на всякому місці владицтва Твого, бо Ти - Бог невимовний, непізнаваний, Невидимий, Незбагненний».

«За все дякуйте Богові»

Вже одна тільки думка про Бога повинна викликати в нас почуття вдячності. Справді, що ми можемо Богові дати за все Його невимовні дари нам? А найголовніше, за дар Самого Себе, що Він дав нам. Ми нічим не можемо одно Богові, і тому ніщо не може перетворити цей дар в угоду. Це невимовний, неоплатний, нескінченно перевершує нас дар. Ніщо не може зробити нас гідними цього дару. Але якщо у нас не буде подяки Богу, ми будемо гірше тварин. Пророк Ісая каже: Віл знає свого власника, а осел - ясла пана свого (Іс. 1, 3). Виходить, якщо людина не має подяки Богу, то стає гірше вола або осла, які знають свого господаря, знають, з чиїх рук отримують їжу. І тільки відчуваючи вдячність Богу, ми можемо прийняти Його дар хоч скільки-небудь гідно.

Досвід багатьох людей, і навіть багатьох християн, говорить, що життя важке, тускла і безпросвітна. Що немає ніяких приводів для того живого і радісного почуття вдячності і подяки, з якого і народилися молитви літургії. Це відбувається від того, що ми розучилися приймати подарунки. Ми споживаємо Божі дари як належне і дріб'язково сумуємо, що Бог нам чогось недодав. Ми отримали незліченні скарби від Бога: життя, здатність любити, дружити, думати, дихати. Ми отримали в дар від Бога все краси створеного світу - дерева, гори, небо, зірки. Але ми не сприймаємо це все як дар і тому не вміємо дякувати Богові - за наших рідних і близьких, за дитячий сміх, за гілки дерев, за подих вітру, за можливість молитися Богу. Не вміючи дякувати, ми і не отримуємо інших дарів. Ісаак Сирин писав: «Подяка від прийняв благо надихає Дає (тобто Бога) викласти ще більші дари».

І навіть коли в життя приходять справжні скорботи і випробування - і тоді потрібно не переставати дякувати Богові за все. Святитель Іоанн Златоуст, сам пізнав Я несправедливі гоніння, але померлий зі словами «слава Богу за все», прирівнював подвиг покірливої ​​і вдячного перенесення скорбот до мучеництва: «Немає нічого святішим тієї мови, яка в нещастях дякує Богові. Хто переніс скорботу і дякував Богові, той отримав вінець мученицький ». Крім того, у нас є тверда надія, яку нам доносить апостол Павло, що Бог не попустить нам випробувань вище наших сил і що страждання теперішнього часу нічого не варті супроти тієї слави, що має з'явитися в нас (Рим. 8, 18). Ми переносимо з вдячністю ті хворобливі процедури, які роблять з нами лікарі. Як же тоді не зазнати з вдячністю випробування, які нам для нашої ж користі посилає Господь, Який Сам без нарікання зазнав за нас страшні муки і ганебну смерть?

На допомогу людині дано рятівний камертон - таємні молитви літургії Іоанна Златоуста та Василія Великого. У цих молитвах міститься все потрібне богослов'я, з цих молитов можна перейняти найправильніший - подячний - настрій християнина. Мати ті ж почуття і ті ж думки, які вкладені в ці дивовижні слова, необхідно для того, щоб брати участь в літургії. Якщо ми не маємо подяки Богу, то і наших голосів не чути в загальному хорі людей і ангелів, які співають Богу подячну службу - Євхаристію.

Таємні молитви анафори літургії свт. Василія Великого

Священик: Сущий, Владико, Господи, Боже, Отче, Вседержитель, поклонялися! Воістину гідно, праведно і личить пишності Твоєї святості Тебе хвалити, Тебе оспівувати, Тебе благословляти, Тобі поклонятися, Тебе дякувати, Тебе славити - єдиного істинно сущого Бога, і Тобі приносити з серцем скрушно і усвідомленням своєї нікчемності це словесне служіння наше, бо Ти дарував нам знання Твоєї істини; і хто може розповісти про могутність Твоєму, сповістити про всіх славних діяннях Твоїх або розповісти про всі чуда, які Ти завжди робиш?

Владика всього, Господи неба і землі, і всього творіння, що сидить на престолі слави і бачить безодні, Безначальний, Невидимий, Незбагненний, невимовний, Незмінний, Отче Господа нашого Ісуса Христа, Великого Бога і Спасителя, Сподівання нашого, Який є Образ Твоєї благості, точний відбиток, що являє в Собі Тебе - Отця, Слово Живе, Бог істинний, передвічна Премудрість, Життя, Освячення, Сила, Світлом правдивим, Яким був виявлений Дух Святий - Дух істини, Дарування усиновлення, Застава майбутнього спадщини, початок ти вічних благ, животворящим Сила , Іс очник освячення, Який дає сили всьому творінню, як людям, так і ангелам, Тобі служити і Тобі вічно возносить славослів'я, бо все служить Тобі:

Тебе хвалять Ангели, Архангели, Престоли, Панування, Початку, Влади, Сили і виконані очима Херувими; оточить Тебе знаходяться Серафими: у кожного з них по шести крил, і, покриваючи двома особи свої, двома ноги, і двома літаючи, вони в Незмовкаюча славословии невпинно волають один до одного, переможну пісню співаючи, взиваючи, волаючи і кажучи:

Хор: Свят, свят, свят Господь Саваот, небо і земля повні слави Твоєї! Осанна в вишніх, благословен Хто приходить в ім'я Господнє! Осанна в вишніх!

Священик: З цими блаженними Силами, Владико Чоловіколюбче, і ми грішні кличемо і говоримо: воістину Ти Святий і Пресвятий, і незмірно пишність святості Твоєї. І Ти святий у всіх справах твоїх, бо Ти все вчинив з нами по справедливому й правдивому суду: Ти створив людину з пороху земного, вшанував його, Боже, Твоєю, і помістив його в раю насолоди, пообіцявши йому безсмертне життя і насолоду вічними благами , якщо він берегтиме заповіді Твої. Але він не послухав Тебе - істинного Бога, який створив його - і захопився обманом змія, і, убитий своїми гріхами, Ти вигнав його праведним Твоїм судом, Боже, з раю в цей світ, і повернув його в землю, з якої він був узятий, уготоване йому порятунок відродження в самому Христі Твоєму.

Бо Ти не назавжди відвернувся від творіння Твого, створеного Тобою, Благой, і не забув твори рук Твоїх, але відвідав його різноманітне, з милосердя і ласки Твоєї: Ти посилав пророків, творив чудеса через святих Твоїх, колишніх любими Тобі в кожному поколінні. Ти говорив до нас устами рабів Твоїх пророків, провіщаючи нам майбутнє порятунок; дав нам на допомогу закон, приставив ангелів-хранителів. Коли ж настала повнота часів, Ти став говорити з нами через Самого Сина Твого, через якого Ти створив усе, і саму вічність.

Він, будучи сяйвом слави Твоєї і способом іпостасі Твоєї, всім керуючий могутнім словом Своїм, не вважав за здобич свою рівність Тобі, Богові й Отцеві; але, будучи предвічним Богом, Він зійшов на землю і став жити з людьми. І, втілившись від Святої Діви, Він виснажив Себе, прийнявши вигляд раба; тілом став згідний приниження нашого, щоб нас зробити згідною образу слави Своєї. І оскільки гріх увійшов у світ, а з гріхом і смерть, через людини, то захотів Твій єдиний Син, який перебуває в Тобі, Бога і Отця, втілившись від жінки - Святої Богородиці і Приснодіви Марії, підкорившись закону, умертвити гріх в плоті, щоб в Адамі вмирають ожили в самому Христі Твоєму.

І поживши цьому світі, залишивши рятівні веління, позбавивши від обману ідолів, Він дарував нам знання Тебе, істинного Бога й Отця, що вчинив нас Собі народом обраним, царственим священством, родом святим. І, очистивши водою і освятивши Духом Святим, Він Самого Себе віддав в викуп смерті, яка володіла нами, проданими гріха. І, зійшовши хрестом в пекло, щоб все наповнити Собою, розірвав пута смерті. І воскрес на третій день, проклавши дорогу всім людям до воскресіння з мертвих (бо неможливо було виявитися смертним Джерела життя), Він став начатком померлих, перворождённим з мертвих, щоб Йому в усьому бути першим. І, зійшовши на Небеса, Він сів по Божій величності Твого на висоті, і Він же прийде віддати кожному по ділах його.

Він залишив нам на згадку про Своє спасительне страждання ці дари, які ми принесли Тобі згідно з Його заповіддю. Бо, маючи намір йти на вільну, добре відому і життєдайну Свою смерть, в ніч, в яку Він віддавав Себе для життя світу, взяв хліб в Свої святі і пречисті руки, показавши Тебе, Бога й Отця, подякувавши і благословив Тебе, Він освятив, переломив і дав його Своїм святим учням та апостолам, сказавши: «Візьміть, їжте, це - Тіло Моє, заради вас переломлюються на відпущення гріхів».

Хор: Амінь.

Як дякувати Богові?
Як дякувати Богові?
Справді, що ми можемо Богові дати за все Його невимовні дари нам?
Як же тоді не зазнати з вдячністю випробування, які нам для нашої ж користі посилає Господь, Який Сам без нарікання зазнав за нас страшні муки і ганебну смерть?

Новости