Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

Покров Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Проповіді в Оптиної Пустелі

Д орогена у Господі отці, брати і сестри! Сьогодні великий святковий день - день Покрови Владичиці нашої Богородиці, Покрова Її над усім світом, над Церквою Святої Православної, над істинною вірою Божою.

Те, що сталося в стародавні часи, дуже співзвучно і дуже повчально для нас, що живуть в такий страшний час, коли не секрет, що світ справді на волосині висить від страшної воєнної катастрофи.

Подібне було і раніше, коли близько Х століття сарацинам заманулося здійснити страшний злочин - зруйнувати вщент місто Константинополь, зруйнувати всі храми, а безліч християн знищити, зрадивши їх смерті.

Д орогена у Господі отці, брати і сестри

І ось тоді, в той час, коли людям загрожувала невідворотна біда, безліч християн зрозуміли всім своїм серцем, що одне тільки є порятунок - це звернутися до Господа Бога і до Божої Матері, молитви якої - найсильніші перед Богом, перед Царем Небесним.

Люди, що знаходяться в страшній небезпеці, звернулися з молитвою своєю до Цариці Небесної. Весь народ воістину гірко і слізно молився Божої Матері, щоб Вона святими молитвами Своїми зберегла і місто Константинополь, і цілу державу, і весь народ християнський. З великим плачем і скорботою люди молилися і постили, тому що іншого виходу з страшного положення в небезпеці неминучої смерті у них не було.

І ось святий Андрій, Христа ради юродивий, під час богослужіння в церкві раптом побачив дивне явище: Матір Божу на хмарі, зі сльозами молиться, схиливши Свої коліна, про всіх людей, християн, і про місто Константинополі, і про всіх святих храмах. Довго тривала Її слізна молитва, і коли святий Андрій звернувся до свого друга: «Чи бачиш ти, брате, Царицю Небесну?» - він відповів: «Бачу, отче, і жахаюся!», - тому що було воістину страшне і неймовірне явище. .. І раптом що сталося? Раптово на всіх сарацинів напав невимовний жах. Вони в жаху бігли від міста. Так молитвами Цариці Небесної все люди були врятовані.

Дорогі у Господі отці, брати і сестри! І нині ця подія повчально для нас. Весь світ воістину висить на межі страшної воєнної катастрофи. Навіть політики, які вміють всіляко словесно ухилятися від таких питань, вже не приховують цього. І нам личить згадати про Бога і про Цариці Небесній, нашої Матері, нашої дорогоцінної Владичиці, Яка всіх нас покриває Своїм молитовним Покровом. Скільки разів земля Російська рятувалася Її молитвами від навали татаро-монголів і тому подібних нападів! Рятувалася, але коли? Коли люди в покаянні, в сльозах, в молитвах зверталися до Неї. І Вона допомагала.

Зараз нам всім личить знову звернутися до Цариці Небесної. Але від нас вимагається одна умова: чи не розбещувати.

Люті вороги - це не одні тільки земні сарацини. Є й інші сарацини - це біси, які розбещують народ. Розбещують блудом, нецеломудріі. Зовсім недавно було нечуваним, щоб жінки могли ходити відкрито по місту в такому вигляді, як це відбувається в наші дні. Що може статися, якщо не буде виправлення, щоб молитва Цариці Небесної була почута? Воістину потрібно покаятися. Це стосується не одних жінок, а й чоловіків, які потопають в страшному гріху блуду, нецеломудріі. Скажіть, що може за цим послідувати?

Але істинно і вірно: якщо хоча б навіть і мале стадо християн, або, як Слово Боже називає, вірних овець Христових, з каяттям і виправленням свого життя звернеться до Бога і може противитись дияволу, то біжить диявол від землі Російської, від країни і від Церкви християнської. Іншого шляху порятунку від страшної біди, яка нависла нині над усім світом, не може бути.

І нехай звернеться кожне серце християнське нині і в усі дні до Цариці Небесної, щоб Вона Своїми святими молитвами покрила нас, і весь світ, і землю від неминучої страшної катастрофи! Так позбавлять нас усіх молитви Цариці Небесної! Але, звертаючись до Неї, нам треба докласти даний каяття, - не самими словесними зверненнями, а й виправленням свого життя. «Наближаються Моїм народом ці устами своїми і устами шанують Мене, серце ж їхнє далеко відстоїть від Мене», - говорить Господь. - «Всує ж шанують Мене» (Мф.15: 7) тобто марні такі молитви.

Та не буде цього з нами! Звернемося і нині, і в усі наступні дні до Цариці Небесної і виправимо, з допомогою Божою, всі свої гріхи, всі свої вади. І нехай буде він вірними чадами Христа, Господа нашого.

Спаси всіх вас Христос молитвами Пречистої Владичиці нашої Богородиці!

Архімандрит Венедикт (Пеньков)

Довго тривала Її слізна молитва, і коли святий Андрій звернувся до свого друга: «Чи бачиш ти, брате, Царицю Небесну?
І раптом що сталося?
Рятувалася, але коли?
Що може статися, якщо не буде виправлення, щоб молитва Цариці Небесної була почута?
Скажіть, що може за цим послідувати?

Новости