Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

блаженний Августин

Блаженний Августин Аврелій, за словами отця Андрія Кураєва, найбільш «молодіжний» святий. Його хрестоматійний твір «Сповідь» оповідає про складному і повному пригод шляху до Бога, про філософські блукання, про напружених пошуках морального ідеалу. Багато хто чув фразу «Господи, дай мені цнотливість і стриманість - але тільки не зараз». Це слова святого, не без жаху згадує зухвалі прагнення своєї молодості. Але головний герой книги - не автора, а Бог, до Якого звернені і покаянні стогони душі, і хвали, і непрості питання.
Блаженний Августин Аврелій, за словами отця Андрія Кураєва, найбільш «молодіжний» святий Блаженний Августин - єпископ Іппонскій, один з великих святих неподіленої християнської Церкви. Він шанується і православними, і католиками. Святий народився і помер в Африці, в римській провінції, і молоді роки провів в містах Італії - Римі, Мілані. Один історик зауважив, що як богослов Августин Аврелій був трагічно самотній у своїй епосі - не було сучасника, здатного відповісти (і заперечити) Августину на його рівні. Окремі припущення святого, що не осмислені критично в Західній Церкві, отримали потужний розвиток в подальшому католицькому богослов'ї.

Для нас же життя і свідчення Августина, збережене в його «Сповіді», - перш за все, пам'ятник любові, полум'яної і перетворює любові до Бога.

1. Ти створив нас для Себе, і не знає спокою серце наше, поки не заспокоїться в Тобі.

2. Мудре і дурне - це як їжа, корисна чи шкідлива, а слова, вишукані і прості, - це посуд, міська і сільська, в якій можна подавати і ту і іншу їжу.

3. Я став віддавати перевагу православне вчення, зрозумівши, що в його повеління вірити в те, чого не доведеш, більше скромності і справжньої правди, ніж в знущанні над довірливими людьми, яким зарозуміло обіцяють знання, а потім наказують вірити безлічі найбезглуздіших байок, довести які неможливо.

4. Гріховний закон - це влада і сила звички, яка тягне і утримує душу навіть проти її волі, але заслужено, бо в цю звичку зісковзнула вона добровільно. Хто ж може звільнити мене, нещасного, від «цього тіла смерті» (Рим. 7, 24), як не благодать Твоя, дарована через Господа нашого Ісуса Христа?

5. Хто стане заперечувати, що майбутнього ще немає? Але в душі є очікування майбутнього. І хто стане заперечувати, що минулого вже немає? Але і досі є в душі пам'ять про минуле. І хто стане заперечувати, що даний позбавлене тривалості: воно проходить миттєво. Нашу увагу, однак, тривало, і воно переводить в небуття те, що з'явиться. Тривало не майбутнє час - його немає; тривале майбутнє - це тривале очікування майбутнього. Довго не минуле, якого немає; тривале минуле це довгострокова пам'ять про минуле.

6. Друзі, тішачи, розбещують, а вороги, лаючи, зазвичай виправляють.

7. Так як деякі громадські обов'язки можна виконувати тільки якщо тебе люблять і бояться, то ворог справжнього щастя нашого тут і починає наступати, усюди розкидаючи, як приманку по сильця, свої похвали: ми жадібно їх підбираємо і з необережності потрапляємо, відкладалися від істини Твоєї радість свою і вважаємо її в людській брехні. Нам приємно, щоб нас любили і боялися не заради Тебе, а замість Тебе. І ворог, подібний до нас таким чином собі, тримає нас при собі ...

Того, хто хоче людських похвал, незважаючи на Твоє осуд, не захистять люди на Суді Твоєму, що не вирвуть його від засудження Твого. Чи не «грішника, однак, хвалять за бажання душі його", "не творить беззаконня благословляють»: хвалять людини за дар, від Тебе отриманий, але якщо він більше радіє похвал, ніж самому дару, за який його хвалять, то Ти його засуджують. І той, хто хвалить, краще того, кого хвалять. Першому угодний в людині Божий дар, а другого більш угодний дар від людини, а не від Бога.

8. Чому людина хоче засмучуватися при вигляді сумних і трагічних подій, випробувати які він сам аж ніяк не бажає? І тим не менше він, як глядач, хоче відчувати печаль, і сама ця печаль для нього насолода. Дивовижне безумство! Людина тим більше хвилюється в театрі, чим менше він сам застрахований від подібних переживань, але коли він мучиться сам за себе, це називається зазвичай стражданням; коли мучиться разом з іншими - співчуттям. Але як можна співчувати вигадкам на сцені? Слухача адже не кличуть на допомогу; його запрошують тільки засмучуватися, і він тим прихильніше до автора цих вигадок, чим більше засмучується. І якщо старовинні або вигадані лиха представлені так, що глядач не відчуває печалі, то він іде, позіхаючи і лаючись; якщо ж його змусили засмучуватися, то він сидить, поглинений видовищем, і радіє.

9. Чому душа більше радіє поверненню знайдених улюблених речей, ніж їх постійного володіння? Переможець-полководець справляє тріумф; він не переміг би, якби не бився, і чим небезпечнішим була війна, тим радісніше тріумф. Буря кидає плавців і загрожує аварією корабля; бліді, всі чекають смерті, але заспокоюються небо і море, і люди сповнені тріумфу, бо їх було повне страху. Близька людина хвора, його пульс обіцяє біду; всі бажаючі його одужання хворіють душею; він одужує, але ще не може ходити так, як раніше, - і така радість у всіх, який і не було, коли він розгулював, здоровий і сильний!

Так завжди з радістю: чи виникає вона з приводу мерзенному і огидному, по дозволеного чи й законному; в серці чи найчистішою і чесної дружби; при думці про те, хто «був мертвий і ожив, був пропав і знайшовся»: завжди великої радості передує ще більша скорбота. Чому це, Господи Боже мій?

10. Легко людині, якщо він сповнений Тобою; я не повний Тобою і тому в тягар собі. Радості мої, над якими треба б плакати, сперечаються з печалями, яким треба б радіти, і я не знаю, на чиєму боці буде перемога. На жаль мені!

Хто ж може звільнити мене, нещасного, від «цього тіла смерті» (Рим. 7, 24), як не благодать Твоя, дарована через Господа нашого Ісуса Христа?
5. Хто стане заперечувати, що майбутнього ще немає?
І хто стане заперечувати, що минулого вже немає?
8. Чому людина хоче засмучуватися при вигляді сумних і трагічних подій, випробувати які він сам аж ніяк не бажає?
Але як можна співчувати вигадкам на сцені?
9. Чому душа більше радіє поверненню знайдених улюблених речей, ніж їх постійного володіння?
Чому це, Господи Боже мій?

Новости