Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

Про що нагадує Собор Архангела Михайла?

21 листопада Церква святкує Собор Архангела Михайла. Що це за свято? Яке відношення він має до нашої з вами життя? Розповідає священик Олексій Агапов, настоятель храму Архангела Михайла в місті Жуковський Московської області.

Дорогі брати і сестри! Сьогодні Православна Церква відзначає Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. Можна сказати інакше: Собор Архангела Михайла і всіх архангелів і ангелів. Давайте відразу прояснимо слово «архістратиг», кому то, напевно, незрозуміле. Слово це грецьке, і в російській мові є слово, запозичене з грецької мови, але звучить по-російськи трохи інакше - стратег.

Слово це грецьке, і в російській мові є слово, запозичене з грецької мови, але звучить по-російськи трохи інакше - стратег

Cвященник Алексій Агапов

Стратег - це воїн, причому не просто воїн, а полководець. Архістратег або, як прийнято вимовляти, архістратиг - перший полководець, ватажок. Якби мова йшла про земне війську, ми сказали б: генералісимус. Архангел Михайло - головний ватажок всіх ангельських духовних сил.

Звідки пішов сьогоднішнє свято? Сьогодні за старим стилем 8 листопада. Листопад - одинадцятий місяць в році, якщо рахувати від січня. Але в тій давнину, коли Церква встановила це свято, рік починався з березня, а якщо рахувати з березня, то листопад - дев'ятий місяць.

Отже, дев'ятий місяць, восьмий день. Дата, яку вибрав для цього свята Помісний Лаодикійський Собор, що відбувся в IV столітті, символічна. Дев'ятий місяць обраний на честь дев'яти ангельських чинів, які я трохи пізніше перерахую, а восьмий день місяця - на честь Восьмого дня, як називає Церква день Другого пришестя Христа, день Страшного суду. Днем його називають умовно, тому що це вже не той день, за яким настає завтрашній, післязавтрашній і всі наступні. Це день вічності, день виходу з тижневого кола.

Призначивши свято в честь ангельських сил на 8 листопада, Церква підкреслила, що ангели будуть свідками перед Богом про нас з вами на страшний суд . Ангели вже перебувають поза часом - так вони створені Богом. По-грецьки ангел - вісник, тобто вони вісники з Божої вічності, вісники Божої волі нам, в наш світ, в наш час. Вони приносять на землю звістку про Божу волю, зберігають людини, храм Божий, все творіння.

Ангельських чинів, як я вже сказав, дев'ять. Перелічив їх святий Діонісій Ареопагіт в своїй праці «Про небесну ієрархію». Він підкреслює, що шанування ангелів неможливо без шанування Бога. Той самий Лаодикійський Собор, який встановив сьогоднішнє свято, в своєму 35 правилі скидає єресь, тобто помилкове вигадка, про те, що необхідно поклонятися тільки ангелам. Ангели - службові духи, слуги Божі. У службі Собору Архістратига Михаїла постійно підкреслюється, що і люди, і ангели поклоняються Господу Богу, Творцю всього світу - нашого з вами, видимого світу і світу невидимого, ангельського, духовного.

Спробую перерахувати дев'ять ангельських чинів. Вони діляться на три розряди: вищий, середній і нижчий, тобто найближча до цього світу. У вищому розряді знаходяться шестикрилі Серафими, про яких Церква говорить, що вони - саме небесне вираз Божественної любові. Вони - самі наближені до Бога. Потім - многоочітіі Херувими. Про них багато говорять в Писанні - це таємничі істоти, які звідусіль повна очей.

Уявити серафимів і херувимів ми можемо з працею, але іконописці зображують їх як шестикрилі істоти, які двома крилами махають в польоті, двома благоговійно закривають обличчя - ледь видно очі буває на іконі, - і двома крилами закривають ноги. Звичайно, це символічне зображення, але, напевно, точніше земними фарбами такі невидимі нам духовні істоти не зобразити.

В цей же вищий розряд входять престоли - духовні істоти, на яких як на престолі сидить Сам Господь.

Середній розряд - Панування, Сили і Влади. Панування повідомляють волю Божу, ведуть до її виконання земних володарів, допомагають сильним світу цього панувати над своїми небогоугодну намірами. Сили низпосилають благодать чудотворення і прозорливості святих угодників Божих. Влада допомагають роду людського панувати над своїми пристрастями.

І нижча ангельська тріада - Почала, Архангели і Ангели. Почала керують природною стихією. З великим полегшенням я переходжу до Архангелам і Ангелам, тому що саме ці ангельські істоти ми хоч якось можемо уявити. І навіть на іконах їх зображують не як таємничі істоти, у яких і лик ми не можемо розглядати.

Святе Письмо говорить про них як про світлих юнаків, так вони і зображуються, але в православній традиції - з крилами. Про крилах у Ангелів в Святому Письмі нічого не говориться, це символічна частина ікони. Більшість мистецтвознавців і богословів говорять, що крила у Ангелів символізують їх швидкість, з якою вони приходять в цей світ і приносять звістку про волі Божої.

Особисто мені жодного разу в баченні Ангел не був, якщо кому-то був, він, може, точніше скаже. Але в небесній ієрархії Архангели і Ангели найближче до нас, людям, за своїм духовним виглядом. Деякі богослови говорять, що душа людини схожа на його тіло. Вона заповнює весь наш організм. Ангели - такі духовні істоти, які відрізняються від нас лише відсутністю тілесної оболонки.

Чому я сказав, що з полегшенням прийшов до Ангелам і Архангелам? Ми мало що можемо сказати про тих невимовних ангельських чинах, які з такою скрупульозністю перерахував Діонісій Ареопагіт. Більш того, можна і розгубитися, прочитавши в духовних книгах після перерахування всіх чинів, що вище над усіма ангельськими силами стоїть Архангел Михаїл .

Він, з одного боку, відноситься до нижчої тріаді з дев'яти ангельських чинів, але, з іншого боку, він ватажок всіх Небесних Сил. Чому? Друзі, не питайте мене, я цього теж не розумію. Потрібно просто зрозуміти, що всі спроби людини описати духовний світ впираються в людську обмеженість.

Господь відкрив нам через Свою Церкву, що є дев'ять ангельських чинів. Це красиве побудова в дусі візантійського богослов'я, у нас немає приводу його заперечувати. Ми віримо в це церковний переказ і з радістю молимося святому Архангела Михаїла як ватажку всіх ангельських чинів. Чи не з самого Хрещення Русі російські воїни молилися йому, просили його як полководця всіх Небесних Сил заступитися за російське військо.

Навряд чи можна молитися перед тим, як ти підеш грабувати і вбивати нещасних, беззахисних. Молитовне звернення до Архангела Михаїла як покровителю небесного воїнства можливо, тільки коли б'єшся за праве діло.

На іконі Архангел Михаїл зображується з мечем. Саме цим мечем він скинув з небес сатану. Церковний переказ говорить, що і після Другого пришестя Христа він остаточно заточить сатану в пеклі і буде супроводжувати праведників в Царство Небесне.

Будемо молити Архангела Михайла, щоб він захистив нас від всякого зла, але не станемо вкладати в молитву свої ворожі почуття. Не треба забувати, що меч Архангела Михайла тхне всяке зло, а ми носимо зло в собі. Це зло - наші гріхи. Тому молячись Архангела Михаїла, щоб він приборкав кривдника, заглянемо уважно в власне серце і побоїмося, як би він і нас не вразив своїм мечем, якщо ми опинимося несправедливі в наших справах, неправедні в почуттях.

Береже вас Господь! Бажаю вам допомоги Архангела Михайла, всіх Архангелів і Ангелів і ваших Ангелів Охоронців!

Підготував Леонід Виноградов

Словник "Правміра" - Ангели

Що це за свято?
Яке відношення він має до нашої з вами життя?
Звідки пішов сьогоднішнє свято?
Чому я сказав, що з полегшенням прийшов до Ангелам і Архангелам?
Чому?

Новости