Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

Слабкість як сила

Якщо у мене не виходить бути християнином - все марно? Чому у святих виходило йти до Бога, а у мене - ні? Розмірковує ігумен Нектарій (Морозов). Якщо у мене не виходить бути християнином - все марно

Ігумен Нектарій (Морозов)

Нам часто здається, що святі йшли до Бога шляхом прямим, невпинним, йшли кроком швидким, не спіткнеться. Здається, що все їхнє життя з моменту звернення до Христа (або з моменту рішення присвятити Йому себе) представляла собою одне невпинне сходження - від сили в силу, від землі до Неба. Сувора, чітко вивірена вертикаль.

Ми читаємо про святих в книгах, бачимо їх на іконах, чуємо в храмі прославляють їх подвиги піснеспіви, молимося їм. За рідкісним, рідкісним, мабуть, винятком, ні у кого з нас не було святих - друзів, яких ми знали б багато років, бачили день з дня або хоча б зустрічали час від часу. Або - одного разу ...

І тому ми швидше за все помиляємося. Не може шлях людини до Бога бути абсолютно прямим, не може бути невпинним. Все на ньому буде - і свої вигини, і сліди гальмування. Просто не всі помітно на відстані в століття і тисячі кілометрів. А щось взагалі не розглянути людському оку, лише Божим оку це можливо ...

Ми помиляємося ... помиляється, коли думаємо, що наше повсякденне борсання, нескінченні «падіння - повстання - і знову падіння» безцільні, марні, що толку в них немає. А тому нема чого борсатися, нічого тріпається, живи, як живеться, не гай даремно сил, яких і так небагато. Насправді, швидше за все лише ці борсання і є те єдине, що в дійсності є життям. Або дає надію на неї.

Є глибока істина, не пізнавши якої, святим точно не станеш. А може, навіть і не врятуєшся ... Поки ти сподіваєшся на себе, поки на себе, свої сили, здібності, подвиги, труди уповаєш, ти нескінченно далекий від Бога. Початок справжнього наближення - момент відчаю в усьому вищепереліченому, переконання в тому, що саме по собі все це марно: не рятує, чи не зцілює, не наближає. Одне рятує - любов Божа. А все інше - тільки докази того, що ми її відчуваємо і відгукуємося. Чи не для Господа докази, не для людей навколо, звичайно, а для себе лише самих.

Чи не для Господа докази, не для людей навколо, звичайно, а для себе лише самих

Але ось горе ... Святі швидше нас, немічних, але зухвало гордих, доходили до цього рятівного відчаю. І жили, радіючи йому і зберігаючи його, як дорогоцінний дар від Подавця всіх дарів. І докладали праці до праць. І якби хтось сказав їм абсолютно точно і ясно: «Не трудіться, все одно не спасетесь!», Вони все одно б жили так само і так само працювали, тому що по-іншому б не могли, не треба їм було б по іншому. У цьому-то і полягав заставу їх порятунку і їх святості. І вони не могли не відчувати, що володіють ім. І будучи жебраками, були разом з тим багатіями.

Нам же відчай в собі дається важко. Ще важче переживається. Не допомагає прозріти, примудритися, просвітитися, зміцнитися єдиної надією на Єдиного, а прибиває до землі, ламає.

І пригнічений, прибитий і зломлений думаєш: «Що я можу? І в чому, якщо я такий, є взагалі сенс? .. ».

Попалося якось давно в листах у ігумена Никона (Воробйова) : «Повзи на карачках в Горній Єрусалим». Найкраща порада, яку доводилося коли-небудь читати. Або чути. Краще повчання. Краща програма дії.

Так, саме так. Якщо немає сил, то повзти - на карачках, рачки або навіть по-пластунськи. Зовсім немає сил - хоча б лежати, витягнувшись в тому ж напрямку. Потім знову повзти. І коли-небудь, з Божою поміччю, Божою милістю все ж встати і йти.

Коли?

Тоді, напевно, коли буде це безпечно. Коли не будеш пишатися вже лише тим, що йдеш, а більше не повзеш, що не лежиш. Тоді, коли до кінця пізнаєш свою нескінченну слабкість і даси нарешті вільно діяти Тому, Кому ніхто, крім нас самих, не може перешкодити нас врятувати. Коли твоя слабкість, одночасно упокорюється і народжує бажання її подолати, стане твоєю силою.

Якщо у мене не виходить бути християнином - все марно?
Чому у святих виходило йти до Бога, а у мене - ні?
І пригнічений, прибитий і зломлений думаєш: «Що я можу?
І в чому, якщо я такий, є взагалі сенс?
Коли?

Новости