Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

Протоієрей Андрій Ткачов (відео): Ми оглухли

  1. Протоієрей Андрій Ткачов (Відео)
  2. Нестерпне виносить ...
  3. Боротьба зі смертю
  4. глухонімі
  5. смак смерті
  6. Голос Сина Божого
  7. Де мій Ісус?
  8. досліджуйте Писання

З чого починається духовне життя і в чому вона полягає? Як почути голос Божий? Чому людське життя так болісна? Що таке духовна смерть і як від неї воскреснути? На вічні запитання відповідає протоієрей Андрій Ткачов.

Протоієрей Андрій Ткачов (Відео)

мінливе людство

Вірне слово Писання, що Ісус Христос завжди - вчора, днесь і на віки - Той же. Тобто ми приходимо до одного і того ж Каменя живого, від людей відкинутого, а Богом обраному - дорогоцінному, в Сіоні покладеному, наріжного. І хто вірує в Нього та не посоромиться.

І хто вірує в Нього та не посоромиться

Протоієрей Андрій Ткачов

З іншого боку, людство зазнає мутації.

Люди повинні були довго змінюватися, щоб дозріти до пришестя Христа у світ. Повинна була народитися Діва, здатна стати Матір'ю Вишнього, і це - вселюдської розвиток. Іоанн Дамаскін писав, що в слові «Богородиця» потай міститься вся історія людства до втілення Бога-Слова.

Щоб народити антихриста, людині теж потрібно довго і сильно змінюватися, з покоління в покоління живучи таким життям, щоб онечестівіться і народити сина брехні і плід усякого беззаконня. Якби людство не змінювалося, то йому б і не було передбачене пришестя антихриста і всеконечно відступ в брехню - спочатку воно повинно її полюбити. Бо не можна настановити брехня над людиною, поки він її не полюбить.

Взагалі, царство антихриста - це не царство грубого насильства. Це саме царство добровільної підкорення брехні в різних її формах - великий обман, чарівне стан.

Нестерпне виносить ...

Ці мінливі люди приходять до Бога по-різному, обтяжені різними вантажем гріхів, з очима, закритими різними шорамі і лінзами.

Тютчев в XIX столітті (прекрасні, за нашими ілюзорним поняттям, часи! Свята Русь! Царська Росія!) Писав про людину: «невіруючих палимо і висушений, / Нестерпне він днесь виносить. / І усвідомлює свою погибель в ньому, / І жадає віри, але про неї не просить ».

Поезія - це пророчий дар, в коротких словах гармонійно оголошує правду, яку легко запам'ятати, тому що вона красива, і зрозуміти, тому що вона звучить як незаперечна істина.

Людина невір'ям палимо і висушений. Не тільки в XIX столітті, але і в XVIII, і в XVII, і в XV, і в XXI, і в XXII, якщо доживемо. Нестерпне людина виносить, будучи жертвою внутрішнього пекла, з яким він живе ще до того, як посланий в пекло посмертний.

Нестерпне - виносить.

Боротьба зі смертю

Навіщо стільки шуму в нашому житті? Це ж спроба сховатися від себе самого.

Якби ми вміли мовчати і радіти тиші, ми б її шукали, а ми шукаємо шуму, тому що боїмося її.

Микола Сербський каже: коли ми миємося, ми боремося зі смертю, тому що вона сховалася в грязі, коли їмо - боремося зі смертю, тому що смерть завжди йде під руку з голодом, коли лікуємося - боремося зі смертю, тому що хвороба - провісник смерті.

А коли ми розмовляємо, ми боремося зі смертю, тому що якщо ми не будемо говорити один з одним, смерть прийде до нас і стане нашим співрозмовником.

І в цьому страху ми включаємо музику, все радіоточки одночасно, все телевізори. Поруч газета і бутерброд - все разом, все відразу, щоб смерть стояла збоку і не могла нікуди вклинитися і зайняти нашу увагу.

А вона все одно повинна це коли-небудь зробити.

глухонімі

«І жадає віри, але про неї не просить» - тобто не молиться. У людини проклята німота, немов біс уста пов'язав. Людина не чує і не говорить.

У звичайному житті глухота і німота тісно пов'язані. Спочатку глухота, потім німота. Глухонімі - це люди, які страждають органами слуху і, не чуючи людської мови, що не відтворюють її і, як наслідок, не мають.

Духовна німота - знак того, що людина не молиться. Духовна глухота - того, що людина не чує слова Божого. Потрібно спочатку не слухати, оглухнути до слухання слова Божого, щоб заніміти і не молитися.

Мільйони людей живуть, прокидаються, засипають, над чимось сміються, над чимось плачуть, щось купують, щось зашивають, щось будують - і не моляться роками і навіть десятиліттями, і потреби в цьому не відчувають.

Фото: strrrannaya, photosight.ru

Це означає, що ці люди абсолютно глухі. Чому ми, розмовляючи, часто один одного не чуємо? Чому ми часто не можемо достукатися один до іншого - знайти спільну мову, домовитися? Тому що ми оглухли. Ми не чуємо ні Бога, ні себе, і, відповідно, не молимося і не розмовляємо. Ми просто виконуємо сигнальну функцію, махаємо руками, як регулювальники. Ми схожі на людей, які тільки що закінчили будувати вавилонську вежу, і Бог їх зробив не розуміють нікого, крім себе.

смак смерті

Смерть ще не приходила - а хто з нас не знає її гіркого смаку? Я хотів би знайти людину, яка ще не вмирав! Наш внутрішніх досвід: смак гріха, смак розлуки, смак відчаю - це все смак смерті. Це те, від чого в'яже в роті, як ніби полин жуєш.

Ми її серцем знаємо - хто-то більше, хтось менше, але в смерті ми живемо більше, ніж в житті.

Це ми життя не нюхали, це нюху життя ми не відчували і не знаємо, що таке життя - що таке смерть, ми знаємо більше.

Людина змучений сам собою - нічим іншим, просто себе, такого, яким він є, терпіти у нього сил більше немає. Тільки для людини може бути так болісно жити, коли він сам собою мучиться, розуміючи, що повинен бути іншим.

Хто дав йому це розуміння, де він це вичитав ?! «Що ти мучишся? - кажуть йому. - Так живи собі! Є що є? Є. Є що вдягнути? Є. Чого страждати? »

Але так може жити кролик в клітці, мавпа в зоопарку, але не людина. Йому вічно чогось не вистачає. Чомусь іноді йому до болю зворушливо дивитися на тих, хто бавиться дітей, що сміялися, на майданчику, а іноді охоплює щемлива смуток ...

Людина - нетутешній житель. Йому тому і погано тут, що він для іншого життя створений. У цьому житті він, по суті, виявився в покарання - помер і продовжує є смерть великою ложкою, тому що все, чим ми харчуємося - це прах, за яким змій повзає, всюди залишаючи сліди свого живота.

А коли людині набридає це, досягає його вух Боже слово, і він воскресає з мертвих.

Голос Сина Божого

Перш воскресіння того, загального - воскресіння твоє особисте. В шістнадцятому зачале Євангелія від Іоанна, яке постійно читається на заупокійних богослужіннях, йдеться: «Істинно, істинно кажу вам: Наступає година, і тепер вона є, коли мертві почують голос Сина Божого і, почувши, оживуть» (Ін.5: 25).

Чують голос Божого сина і виходять з гробів. Це час вже настає і настало, в тому сенсі, що сьогодні кожен, хто почує Боже слово, виходить на голос Божого Сина з труни окремої замкнутості, своїх пристрастей, звичного проклятого способу життя - битіка свого, побутового безбожництва, як Лазар. «Лазар, гряди геть!» - каже Христос, і виходить померлий.

Господь виведе нас з трун саме голосом. І сьогодні смерть віддає душі тих, хто чує голос Сина Божого і йде йому на зустріч.

Це і є початок духовного життя. Воскресіння з мертвих. Повна зміна.

Де мій Ісус?

Людина - смердючий, смердючий Лазар. Достоєвський обрав точкою фокусу всього роману «Злочин і кара» читання Раскольниковим і Сонею цього фрагмента, тому що там мрець і там воскресіння.

В одній з покаянних молитов є прекрасні слова: «Дай мені покаяння всеціле і серце люботрудное у стягнення твоє». Яке гарне, смачне слово! Серце, любляче працювати в пошуках Ісуса Христа: «Де мій Ісус?» - як Марія біля Гробу.

Святитель Димитрій Ростовський каже: Піду пошукаю мого Ісуса. Піду до архієреїв - немає у архієреїв мого Ісуса. Що шукаєте Живаго з мертвими? Піду до священиків - немає і у них мого Ісуса. Взяли і не знаю, де поклали Його. Піду до бідних - ні у бідних мого Ісуса. Піду до багатих - немає і у багатьох. Піду до знатним світу цього - немає Його там ... Де Господь наш, де Він живе, у кого знаходиться,

Страшні по силі любові і по силі викриття нашої теплохолодності слова - дійсно, шукай Ісуса, тому що в Ньому - Життя і Воскресіння. Треба воскресати з мертвих, бо решту - справжня, справжня смерть. Страшна смерть не та, яка буде потім, а сьогоднішня ...

Духовне життя людина починає тільки піднімаючись з смрадно-трупного стану до життя у Христі через слухання слова Божого, починання говорити, спочатку - лепетати, як шепочуть іноді діти: «Прости мене! Помилуй мене! Аліллуія! »Це, по суті,« ля-ля-ля », дитяче агукання:« Аліллуія! Аліллуія! Слава Тобі, Боже! Прости мене! Помилуй мене! »- а потім все більш і більш розбірливо, все більше і більше розумно.

досліджуйте Писання

Хто почув голос Сина Божого і рветься з труни на світло - той починає свій рух до Сонця Світу. Рух до Бога - це те, що написано в книзі Виходу. Все, що написано про вихід євреїв з Єгипту (Вихід, Числа і Повторення Закону - все, що до книги Ісуса Навина, т. Е. До вселення в землю обітовану) - це образна картина подорожі окремої душі і цілої Церкви, етапні просування людини і людства в обіцяну землю. Тобто - Наверх.

Досліджуйте Писання. Потрібно чути слово Боже і займатися невпинно. Як вірувати в Того, що про Нього не чули? Як чути, якщо ніхто не говорить? Скажіть, пастирі, проповідники, катехити, воцерковлені - А як увірують у Того, що про Нього мовчать? Ми ж мовчимо! Ми ж проповідуємо: «п'ятниця і субота - без олії» та «панахида з акафістом»!

Треба зробити все, щоб Иисусов голос досяг до серця людського. І горе мені, якщо я не звіщаю Євангелії.

Записала Марія Сеньчукова

Відео: Юлія Маковейчук

Ви прочитали статтю Протоієрей Андрій Ткачов (відео): Ми оглухли. Читайте також:

Прощання з карикатурами (+ Відео)

Прот. Андрій Ткачов: Щоб життя не стала прокляттям ... (+ Відео)

Як почути голос Божий?
Чому людське життя так болісна?
Що таке духовна смерть і як від неї воскреснути?
Чому ми, розмовляючи, часто один одного не чуємо?
Чому ми часто не можемо достукатися один до іншого - знайти спільну мову, домовитися?
Хто дав йому це розуміння, де він це вичитав ?
«Що ти мучишся?
Є що є?
Є що вдягнути?
Чого страждати?

Новости