Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

Пам'ять прп. Варлаама Хутинського. Проповіді в Оптиної Пустелі

В про ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Сьогодні, дорогі у Господі брати і сестри, день пам'яті великого російського святого преподобного Варлаама Хутинського. Що ж можна сказати про нього та й про нас? В про ім'я Отця і Сина і Святого Духа

Преподобний Варлаам жив в 12-му столітті в великому місті Русі, який називається Великий Новгород. Все своє дитинство і юність він провів там. Він був сином багатих і знаменитих громадян Михайла і Анни, що відрізнялися благочестивим життям. Їх благочестиве життя дала свій добрий врожай. Цей юнак, який народився у них, Алексій, з дитинства впустив в себе слова Святого Письма і вирішив присвятити Богові все своє життя. Це викликало у людей, в тому числі і у батьків, деяке здивування, тому що навколо стільки всього хорошого і цікавого, а він займається цим. Він тільки любить читати священні книги, відвідувати храм Божий, а весь час вдома проводить в молитвах і пості. І на питання, чому ж він так чинить, Алексій відповідав: життя - це тільки тінь і сон, вона крутиться як колесо. Бо радість його була тільки вічна - тільки превечная любов до вічного Бога.

Як мало серед нас людей, які живуть таким чином. І яке щастя для нас, що серед нас завжди на віки віків були, є і будуть такі люди. А що ж це був час за 12-е століття? І наскільки воно відрізняється від нинішнього часу? Як раніше на збожеволілої Русі зневажалася святиня християнської любові, так і зараз відбувається те ж саме. Ми всі себе називаємо православними християнами, все хрещені або більшість з нас, але коли починаємо ділити владу і гроші, все втрачає для нас сенс. Ллється братська кров, скрізь йде грабіж, катування своїх братів і сестер не в прямому сенсі, але навіть на словах. І ось в той час в 12-му столітті таким організатором і палієм всіх міжусобиць виступав Великий Новгород. Багато зараз від людей, як і тоді, можна чути розмови про якихось свободах, про якомусь лібералізмі. Як це добре, давайте жити на західний манер.

Як багато зараз звинувачують нас у рабській любові до Бога, до правителів, що ми не йдемо на революцію і так далі. А тому що в народі православному не може бути якихось мрій про революцію. Тому що православна людина шанує Закон Божий, де написано, що він повинен почитати влада, яку заслужив. Невже Господь, пам'ятаючи про всяку мошці, про кожну комашку пам'ятає, а от про бідного тобі забув, дав тобі поганого правителя. Виходить це нарікання на Бога. Хіба можна з наріканням на Бога в серці зі словами революційними: давай революцію, давай свободу, вийти кудись і отримати щось. І приклади цього ми бачимо наочно навіть зараз, то, що відбувається поруч з нами. Ми чудово бачимо, до чого ці свободи привели.

Але люди в своєму жорстокості продовжують звинувачувати всіх і вся, а не своє власне волелюбна бісівське властивість, бажання анархії. І ось те ж саме відбувалося в 12-му столітті у Великому Новгороді. І ось там народився така людина Алексій, який прийняв постриг з ім'ям Варлаам. За свою добродійне подвижницьке життя святий Варлаам був прославлений від Господа різними чудесами і дарами прозорливості. І зараз є такі святі, які навіть зараз живуть. Начебто немає таких подвигів, немає таких постів, але ці люди завжди є і були. Можете не сумніватися. Саме завдяки молитвам цих людей жила і буде жити наша Русь.

Ось одна людина приходив до великого старця з єдиним своїм хворим сином, по дорозі син помер. Але він все одно прийшов до святого випросити його святих молитов. І коли святий помолився, юнак ожив. Був в історії життя Новгорода такий випадок, який увічнений в історії. Якось їхав преподобний до архієпископа Новгородського Григорію. І їдучи від нього, попрощавшись, сказав йому: наступного разу я до тебе приїду на санях. Ну як це влітку можна приїхати на санях в перші тижні посту апостолів Петра і Павла? І дійсно в той день пішов сніг, і преподобний приїхав до нього на санях. І люди обурилися: як же це могло статися, чому Господь не любить своїх вірнопідданих християн. А він сказав: так по промислом Божим; всіх заспокоїв. І насправді все потім переконалися в диво Боже і промисел Божий. Тому що цей мороз, який був, людей щось не поморозив, а поморозив тільки черв'яків, які були в величезній кількості на коренях посадженої пшениці. Вони-то і загинули. А на наступний день було вже сонечко, і травичка зеленіла. Ось так преподобний своїм подвигом, своєю молитвою все запроваджував в добро.

Був такий випадок. Ми зараз часто засуджуємо, чому це відбувається так, а це так. У Великому Новгороді була така свобода, що, засудивши людини прилюдно, брали камінь, вішали на шию і кидали в Волхов. І ось одного разу, проїжджаючи повз такого нещасного з каменем на шиї, преподобний набрав таку ревнощі і попросив цю людину в собі. В іншій же раз він їхав, точно таке ж було засудження. І він не спитав. Засудженого втопили. І люди почали питати, чому ж так. Як же так? Ось два засуджених, того ви врятували, а іншого немає. На що він відповів: перший засуджений, так, він зробив цей вчинок, так, він був справедливо покараний, але ніхто не спів в його серці. А в його серці було покаяння. І він його взяв, відправив в обитель, наставив багатьма словами. Він побачив серце розкаявся. І там людина цей змінив своє життя в обителі, став ченцем і зробив багато добрих справ.

А про іншу людину, якого святий не врятував, він говорить, а навіщо його рятувати, він несправедливо засуджений і вмирає як мученик у Христі. Він спокійно переніс клятви, які на нього прийшли, і з великим християнським терпінням їх зазнав, і тепер винагороджено від Бога мученицьким вінцем. Що я можу, слабкий немічною людина, зробити більше, ніж він зробив сам для своєї власної душі? Бо це найголовніше, що є у нас. Турбота наша найголовніша повинна бути особисто про наших душах. Слово преподобного Серафима Саровського, воно ж правдиво, істинно. Тобто спасися сам, і навколо тебе спасуться тисячі. Нічого не змінилося, і ніхто не бреше.

І ще про що хотілося б сказати. Серед небесних діянь Хутинского духоносца було таке чудо: чудо порятунку Москви. Це сталося в 1521-му році під час царювання великого князя Василя Третього. Хотіли розорити Русь в черговий раз. Але в цей час сліпа старица черниця Вознесенського монастиря побачила в баченні, як з Кремля виходять Хресним ходом наші архіпастирі - святителі Петро, ​​Алексій і Іона, і забирають з собою святиню Росії і Москви Володимирську і кону Божої Матері. А у Кремлівських воріт цей хід зустрічали преподобний Сергій Радонезький і преподобний Варлаам Хутинського, які прохали святих повернути святиню в Москву і вимолити у Господа прощення для нашого, хоч і свавільного, норовливого, але все-таки духоносного народу. І все це так і сталося. Потім поїхали посли з багатими подарунками до цього хану Махмед-Гірея. І все було нормально в цей рік. Все було прощено саме за молитвами преподобного Сергія Радонезького і преподобного Варлаама Хутинського.

Людям, які приходили до преподобного Варлаама, він говорив про три речі, особливо начальникам. Начальникам він говорив так: перше, що ні начальником над людьми такими ж, як і вони самі; Друге, що начальствовать має за законом; і третє, що не завжди вони будуть начальствовать, і що їм теж доведеться віддавати звіт перед Начальником життя Богом. Тому що і над ними є суд Божий. Перед своєю смертю він говорив своїм учням: живіть так, як ніби готуєтеся вмирати кожен день. Справжня віра в небесного Отця є досконале довіру Його доброти, чого на нашу маловір'ю у нас, на жаль, немає.

Знанням Його, Його любов'ю, суцільним довірі Господу мілующему було просякнуте все житіє преподобного Варлаама. Згадуючи його житіє, можна згадати, як він жив: велике смирення, терпіння скорбот, перебування в невсипущою постійній молитві. І запам'ятаємо його слова: чада, страви від усякої неправди, що не заздріть і не обмовляйте, утримуйтеся від гніву, не віддавайте грошей в зростання, стережіться несправедливо судити,, не клястися брехливо. Давши клятву, виконуйте її. Не зраджувати тілесних пристрастей і будьте завжди лагідні і до всіх ставитеся з любов'ю. Ця чеснота початок і корінь усякого добра. Амінь.

Ієромонах Силуан (Межинський)

Що ж можна сказати про нього та й про нас?
А що ж це був час за 12-е століття?
І наскільки воно відрізняється від нинішнього часу?
Ну як це влітку можна приїхати на санях в перші тижні посту апостолів Петра і Павла?
Як же так?
Що я можу, слабкий немічною людина, зробити більше, ніж він зробив сам для своєї власної душі?

Новости