Si të komunikoni me një adoleshent nga mosha 14 vjeçare? Ashtu si me një mik - por miqtë nuk kontrollojnë ditarët

  1. Si të komunikoni me një mik fëmije?
  2. Mosha e tranzicionit është një mit
  3. Dhe nuk i kontrolloj ditaret me shokët

Përmbajtja:

Prindërit e adoleshentëve vënë re se pas rreth 14 vjetësh, çdo shpjegim i tyre perceptohet nga fëmija me armiqësi. Pse? Sepse fëmija është rritur. pas Faza e moshës "mbreti" (nga lindja deri në 5 vjet) erdhi fazë "student" (nga 5 deri në 14 vjet) , dhe tani po shkojmë në fazën "mik". Si të sillemi me një adoleshent për të mbajtur një marrëdhënie, thotë psikologu Satya das.

Faza e fundit e rritjes quhet "mik". Nga rreth katërmbëdhjetë vjeç, prindërit e fëmijës duhet të kuptojnë se ai është rritur. Çdo gjë që ju mund të investoni dhe shpjegoni në të, ju keni shpjeguar dhe investuar tashmë. Nëse nuk keni investuar - është tepër vonë për të investuar, asgjë nuk do të ndryshojë.

Dhe në fakt kjo është faza më e vështirë. Nëse ne ende mund të paraqesim diçka dhe të bëjmë një fëmijë "mbret" ose "student", atëherë ne nuk e perceptojmë atë si një mik në të gjitha. Si mundet një mik që shkroi në pelena të jetë një mik, të nxjerrë një mace nga dritarja në katër vjet dhe të bëjë shumë gjëra të tilla të trashë?

Për përmbajtjen

Si të komunikoni me një mik fëmije?

Çfarë do të thotë miku i fëmijës? A duhet të jetë me të vërtetë shoku juaj? Nuk ka gjasa që të ketë sukses. Por në të njëjtën kohë ju jeni të detyruar të flisni me fëmijën tuaj me këto fjalë dhe me atë intonacion, si kur komunikoni me mikun tuaj të vërtetë të rritur.

Imagjinoni që keni ardhur me një mik diku dhe jetoni në të njëjtën dhomë hoteli. Dhe kështu ai nuk e bëri shtratin në mëngjes dhe kjo ju pengon.

Si i tregoni atij për këtë? Ju do të përpiqeni ta bëni atë më të butë në mënyrë që ai të mos marrë kundërvajtje dhe t'ju dërgojë në ferr. Dhe ju do të urdhëroni fëmijën tuaj për të hequr këtë shtrat, pa menduar se si do ta perceptojë atë. Por ai do të fyehej nga ky tingull mandator, pasi ai do të kishte ofenduar shokun tënd.

Supozoni se deri në pesë vjet fëmija juaj nuk është "mbret", nga pesë në katërmbëdhjetë ai është skllav, jo një "nxënës" dhe pas katërmbëdhjetë nuk është bërë mik. Çfarë ndodh pastaj? Ai do të largohet prej jush. A e dini se çfarë quhet kjo qasje? Përleshje, agresion emocional ndaj fëmijës.

Deri në pesë vjeç, një fëmijë me një trajtim të tillë po qan. Prej pesë deri në katërmbëdhjetë vjeç ai do të ofendohet, hesht dhe do të mbyllet. Nga mosha katërmbëdhjetë vjeçare ai do të fillojë të kthehet prapa, dhe do të mendoni se ka filluar mosha e tranzicionit .

Për përmbajtjen

Mosha e tranzicionit është një mit

Por në fakt, mosha në tranzicion është një mit, nuk ekziston. Është e qartë se adoleshentët marrin më shumë hormone, por kur fëmijët bëhen të pakontrollueshëm, kjo do të thotë që të rriturit u tallën dhe u grisën dhe fëmijët më në fund mësuan të rezistojnë, ziheshin dhe mbrojnë veten.

Nëse një fëmijë i është nënshtruar agresionit emocional deri në moshën katërmbëdhjetëvjeçare, atëherë në moshën katërmbëdhjetëvjeçare nuk është një "shpërthim hormonal" që ndodh, por vetëm një fëmijë do të rritet në moshën kur të fitojë forcë për të filluar të rezistojë ndaj agresionit. Nëse ata janë djem të fortë fizikisht, atëherë në këtë fazë ata lehtë mund t'i përgjigjen babait që ushtron presion mbi ta, vetëm fizikisht. Dhe prindërit e akuzuan atë për shpërthimin hormonal dhe moshën në tranzicion.

Gjëja më e mirë që mund të bëni me një fëmijë mbi katërmbëdhjetë vjeç, nëse keni probleme me të, është ta lini atë vetëm.

Ju e quani atë një periudhë kalimtare, sepse para se kjo të mos ekzistonte, por tani ajo është shfaqur papritmas. Ju shpresoni se periudha e tranzicionit do të përfundojë me moshën, por në fakt problemet nuk do të zhduken kudo dhe do të shkojë në një nivel të ri. Dhe unë kërkoj që të mos bëj presion mbi fëmijët, por të edukoheni.

Kur një fëmijë mëson të parakohshme, atëherë hapi tjetër është të përpiqeni të shpëtoni nga ju. Mos u habitni nëse djali juaj gjashtëmbëdhjetë vjeçar dëshiron të shkojë për të studiuar diku në shkretëtirë për një specialitet tërësisht ekzotik ose për pesëmbëdhjetë vjet të shkojë në një shkollë të tmerrshme profesionale në anën tjetër të vendit. Dhe ju mendoni: "Po, unë kam ardhur nga Nizhni Tagil në Shën Petersburg, dhe ai dëshiron të largohet këtu, djalli e di se ku, pse e bën këtë, pse?".

Por në fakt, ai e bën të gjithë këtë, sepse ai dëshiron vetëm një gjë - të zbresë nga ju, sepse ju jeni agresori në jetën e tij. Ai ka nevojë të shkojë diku, të jetë larg prindërve të çmendur që kanë marrë tashmë, dhe kështu ai shkon diku larg.

Vajza ka shumë më tepër mundësi për të shpëtuar se djali. Ajo mund të largohet për të studiuar, ose mund të martohet. Nëse vajza juaj në moshën gjashtëmbëdhjetë vjeç ra me një lloj të dyshimtë në një motor, dhe ata u martuan, atëherë kjo do të thotë që ju keni rubbed vajzën e varfër. Ndoshta kur ajo është tridhjetë e gjashtë dhe ju jeni pesëdhjetë e tetë, ju do të rivendosni marrëdhënien. Por jo fakti që kjo ndodh.

Për përmbajtjen

Dhe nuk i kontrolloj ditaret me shokët

Nëse ju nuk bëni atë që është e nevojshme në çdo fazë, atëherë problemet dalin në mënyrë të pashmangshme. Mos harroni ndjenjat tuaja në adoleshencë, kur prindërit tuaj nuk ju trajtojnë si një mik. Mos përsërit gabimet e tyre.

Në moshën katërmbëdhjetë vjeç, fëmija duhet të bëhet mik dhe asgjë tjetër. Kam pasur një student - një personalitet shumë i gjallë. Kur ai erdhi së pari në orët e mia, pyeta:

- Çfarë ndodhi?

Ai thotë:

- Po, ju e dini, unë kam një problem me fëmijët.

- Cili është problemi?

- Ata nuk më dëgjojnë fare. Unë u them atyre, por ata nuk dëgjojnë. Ne jemi në thika për një kohë të gjatë. I bëj thirrje atyre, dhe ata përgjigjen - largohuni, na lënë vetëm.

Unë pyes, sa fëmijë janë të moshuar? Unë mendoj se dhjetë dhe dymbëdhjetë.

Dhe ai përgjigjet:

"Njëzet e pesë e njëzet e shtatë".

Unë them:

- Dëgjo, miku im, por a nuk mendon se jeni gati dymbëdhjetë apo trembëdhjetë vjet me moralin?

- Sa vonë? Por unë jam babai i tyre.

Unë them:

- Të gjithë, që nga mosha katërmbëdhjetë vjeç, duhet të jenë miqtë tuaj.

"Por ne jemi miq me ta".

- Shikoni, ne jemi miq. Nëse filloj t'ju mësoj, t'ju tregoj se çfarë duhet të vishni, çfarë duhet të hani, se si duhet të mendoni, kush të lutet dhe kështu me radhë, çfarë do të bëni?

- Do të të dërgoj!

- Këtu edhe ju kanë dërguar.

- Por ata janë fëmijët e mi!

- Jo, ju vendosni, ju jeni miku i tyre apo jo mik.

Dhe ai u shqetësua aq gjatë, pastaj le të shkojë e fshatar. Ai filloi të vinte në klasë me gëzim, sepse doli: ai nuk kishte fëmijë aq të këqij sa ai besonte. Ai sapo ka filluar të jetë mik me ta. Ashtu si ai ishte miq me burra të rritur. Nga parimi: nëse doni të dini se si po bëni, - gjeni, mund të ndihmoni me diçka - të ndihmoni, nuk do t'ju kërkohet - mbylleni. Dhe doli se fëmijët e tij janë të rritur, me interesat e tyre, mjaft normale, dhe nuk e dërgojnë atë kudo tjetër.

Kur fëmija juaj të kthehet katërmbëdhjetë vjeç, bëhuni mik i tij. Nëse ai është pesë vjeç, sigurohuni që ai të bëhet "nxënësi" i duhur. Dhe nëse ai sapo kishte lindur, mos harroni se ai është "mbret".

Njerëzit ndonjëherë më pyesin se si këto periudha të rritjes së fëmijëve shkojnë nga njëri në tjetrin. A nuk do të tronditet fëmija nga fakti se në vend të "mbretit" ai papritmas u bë "dishepull".

Mos u shqetëso. Ky tranzicion nuk ndodh në dy sekonda - pesë vjet - dhe zhurmë, transferohet menjëherë në "studentë". Periudha e tranzicionit po fillon gradualisht. Me fëmijën tim, filluam të bëheshim miq rreth një vit para se të ishte katërmbëdhjetë vjeç. Dhe unë ngadalë u përgatita për këtë.

Problemi nuk është fëmija, problemi është në prindërit. Se ata nuk duhet të humbasin momentin e duhur dhe jo të shurdhër. Duhet t'i tregosh vetes - gjithçka, foshnje, miku im. Dhe nuk i kontrolloj ditaret me shokët. Nuk mund ta lexoj atë duke moralizuar dhe thënë diçka të tillë, sepse gjithçka duhej të kishte kohë për të thënë deri në katërmbëdhjetë vjet.

Komentoni artikullin "Si të komunikoni me një adoleshent nga mosha 14 vjeçare? Si me një mik - ditari nuk kontrollon me miqtë"

Si të komunikoni me një mik fëmije?
Pse?
Si mundet një mik që shkroi në pelena të jetë një mik, të nxjerrë një mace nga dritarja në katër vjet dhe të bëjë shumë gjëra të tilla të trashë?
Çfarë do të thotë miku i fëmijës?
A duhet të jetë me të vërtetë shoku juaj?
Si i tregoni atij për këtë?
Çfarë ndodh pastaj?
A e dini se çfarë quhet kjo qasje?
Dhe ju mendoni: "Po, unë kam ardhur nga Nizhni Tagil në Shën Petersburg, dhe ai dëshiron të largohet këtu, djalli e di se ku, pse e bën këtë, pse?
Cili është problemi?