Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

Проповідь у Вербну неділю. Проповіді в Оптиної Пустелі

Ц Єрків вступає сьогодні в особливі дні - дні, повні радості і трагізму. У дні, в яких майже немає межі між «ОСАННА!» І «Розіпни!» ...

Як це страшно - жадати і бажати земного царя і не розглянути перед собою Живого Бога! Кругом ликований вайи, вигуки, постеленние одягу ... А Христос йде через все це - до Своєї смерті.

Він знає, що руки, які сьогодні тримають квіти, завтра з ненавистю стиснуть камінь. І очі, які сьогодні зберігають посмішку, через кілька днів запаляться недобрим вогнем і наллються кров'ю.

Він говорив їм про Царство Небесне, а вони чекали тільки задоволення своїх земних проблем! Він сповіщав їм про Божественної Любові і Сам був Любов, а вони цю любов безжально розтоптали!

«Прийшов час, - говорить Господь, - щоб Син Людський прославивсь» «Прийшов час, - говорить Господь, - щоб Син Людський прославивсь». Але прославляння це буде не через блиск політичної слави ... Прославлення Його буде через смерть!

Розчарування чекає кожного, хто від Христа очікує тільки земної перемоги. Вони хотіли посадити Його на блискучий царський земної трон, він вибрав Хрест і Смерть. Смерть, через яку всьому людству відкриється Вічне Життя!

Важкий і трагічний сьогоднішнє свято. Їм відкриваються двері Страсної седмиці - самого напруженого, самого драматичного часу церковного року. Ми стоїмо з вайямі сьогодні, і Господь так хоче, щоб ніхто з нас від Нього ніколи не відвернувся. Щоб ми стояли при Хресті Його, а не грілися біля багаття земного життя.

Господь вимагає нашу любов до Нього. Він чекає вільного, радісного, натхненного відповіді на Його Любов! Любов - це завжди рух і цей рух повинен бути взаємним!

Достоєвський якось дуже яскраво сказав про свій життєвий шлях: «Через величезну горнило сумнівів моя« Осанна »пройшла!» Шлях кожного з нас - це вогняне горнило сумнівів, хвороб, скорбот, сліз, несподіваних випробувань, тривог і хвилювань. І яка радість, що ми в Церкві! Церква - це дорогоцінний досвід Вічного Життя, яка починається сьогодні, зараз, тут і простягається до Царства Небесного. Віра дарує нам натхнення! Дає сили і мужність нести наш життєвий хрест.

Віруюча людина намагається «тримати розум свій у пеклі», як це було сказано Богом преподобному Силуану ​​Афонському. Але в той же час з радістю і величезним, глибоким сподіванням думає про майбутнє перетвореному Космосі, коли «Бог буде всіляка і у всьому» і де «око не бачило, і вухо не чуло, і на серце людині не взидоша, що приготував Бог люблячим його ».

Але щоб успадковувати життя вічне, потрібен гігантський працю, неймовірне зусилля душі, величезна щира любов до Бога і ближніх.

Якось учень прийшов до свого духівника і запитав: «Як дізнатися, що я жива людина, а не мертвий?»

«Ти живий, - сказав старець, - якщо твоє серце ще не засипано, як могильної землею, - суєтою, байдужістю, зневірою, нудьгою!

Ти живий, якщо очі твої ще можуть плакати, а душа - співчувати!

Ти живий, якщо на твоєму Небі, буквами смиренних і тихих зірок вишито найголовніше слово - ЛЮБОВ! »

... Страшно, якщо все ємності нашої душі зайняті тільки одним - самим собою. Пост повинен був допомогти нам відкрити своє серце для ближнього, відкрити своє серце для Вічності.

Чудово сказав о.Ефрем Ватопедський, який недавно привозив до Росії Пояс Богородиці: «Ми, ченці, внесемо вклад в справу духовної допомоги своєму народу не тим, що будемо ходити туди-сюди, розголошуючи, проповіді, а тим, що будемо дослідно переживати Христа ». У цьому весь сенс нашого духовного, серцевого діяння і ченців і мирян - дослідно переживати Христа!

Зараз ми стоїмо з вайямі в руках. «Бог Господь і явився нам! Благословен, хто йде в ім'я Господнє! »Але через радість сьогоднішнього свята вже чується моління Гефсиманського саду і стогони Голгофи. І з кожною миттю, з кожним подихом скорочується відстань між «ОСАННА!» І «Розіпни!»

Але Богу все це потрібно пройти: і зрада учня, і моління про Чашу, і глузування неосвічених солдатів і крики: «СНІД зі Хреста!» Йому потрібно пройти цей шлях для нас і за нас!

І Він не зійде зі Хреста. Через Хрест і зміряй Він пройде до Свого Воскресіння!

І кожен з нас - такий закон життя духовної - теж колись пройде по східцях своє пристрасне седмиці. І ніхто не уникне розп'яття, ніхто не обійде своєю Голгофи.

Але за нею - і в цьому весь сенс і все наше уповання і вся наша надія - обов'язково буде ВЕЛИКДЕНЬ!

Якось учень прийшов до свого духівника і запитав: «Як дізнатися, що я жива людина, а не мертвий?

Новости