Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

Пророк Ілія - ​​тішить вмираючого світу (+ ВІДЕО)

  1. Пророки останніх днів
  2. Ненависть до праведників
  3. Ходять перед Богом
  4. Хлада тонка глас
  5. Чому ми - не Ілля?

2 серпня - пам'ять святого пророка Іллі. Ілля не вмирав, і він повернеться для проповіді в кінці часів. Про уроці життя цього старозавітного святого - проповідь ієромонаха Димитрія (Першина).

Пророки останніх днів

пророк Ілія - один з двох святих, які поєднують в собі Старий і Новий Завіт. Ілля, як і колись Енох, не вмирає, а на вогненній колісниці підноситься на небо. Настільки він любив Бога, настільки гарячою була його віра, що смерть не змогла його втримати.

Цей його перехід у вічність на очах у здивованого пророка Єлисея та у всіх нас не завершується в вічності, а є тимчасовим.

В самому кінці світової історії Антихрист запанує на землі, і ми, люди, остаточно розпадеться в своєму пристрастях, відвернемося від Бога, зрадимо Його, зануримося в мерзенне болото гріха - дрібного або великого і страшного. Вибрані будуть зазнавати великі скорботи і борошна - не тому, що їх будуть мучити і катувати (це не найстрашніше), а тому що на їх очах буде вмирати світ, і мертві душі будуть розмножуватися і клонувати з шаленою швидкістю). Ці люди Церкви останніх днів, можливо, не помруть, але зміняться (про що пише апостол Павло: «Не все ми помремо, але всі змінимося» (1 Кор., 15: 51)) в день останнього перетворення і воскресіння всього світу.

Ненависть до праведників

Для останньої струсу, щоб обрані Божі не зневірились і не опустили руки - на землю прийдуть Ілля був Енох, два праведника, і їм буде дана владу небо.

По молитві Іллі воно було вже затвора: щоб народ прокинувся від свого язичництва, щоб Старий Ізраїль позбувся ідолопоклонства. Ми знаємо, що Ізраїль стрепенувся і якась частина його згадала про Бога. Інша, на жаль, немає.

Скорбота посухи та ловлення голодом принесли якусь користь Ізраїлю, але співвітчизники Іллі і цар, який шукав його вбити, злістю і ненавистю загорілися до пророку, бо розуміли, хто молився про посуху, і про те, щоб згадали про Бога.

Нескінченно більшою ненавистю запалають до Іллі і Еноху в ті самі останні дні народи землі. Вони будуть чудово розуміти, з чиєї молитві Бог не дає врожаю і на землі починається скорботу і тіснота. Але замість того, щоб повернутися до Бога, скинути панування пристрастей, перестати бути рабами гріха, народ прийде і тепер через велике злобі до Бога і до Його святим буде дивитися, як будуть вбиті Енох та Ілля. Ми не знаємо, як це станеться, але знаємо, що це буде здійснено за безпосередньої участі Антихриста і бісів, які ведуть мовлення в останні дні через лжепророків занепалого людству. Це станеться не скоро, але ми до цього наближаємося зі швидкістю гріха.

Це станеться не скоро, але ми до цього наближаємося зі швидкістю гріха

Ходять перед Богом

Смерть Іллі та Еноха НЕ буде довготривалою. Їх поділ душі і тіла (саме це і є смерть) завершиться воскресінням в третій день. Воно буде ознакою й свідком, покликаним зміцнити нас, християн останніх днів, всю Церкву стражденну, щоб не боялися, йшли до кінця, знали, що Господь Воскреслий зберігає мир і присутній в ньому і кожного, хто зверне до Нього свій погляд, прийме в Свої обійми.

Відповідь на питання, чому Ілля був удостоєний вищої честі мучеництва за Христа єдиним з пророків завіту Старого разом з праотцем Енохом, ми знайдемо в житії Еноха: «І ходив із Богом Енох і не стало його, бо забрав його Бог »(Бут. 5: 22-24).

Точно так же ходив перед Богом Ілля. Ходив, молився Богу і закликав Його змінити світ і насамперед серця людей - його співвітчизників, таких же ізраїльтян, як і він, які про Бога забули.

Як і ми зараз, в нашій країні. Нічим ми не краще ізраїльтян.

Хлада тонка глас

Ми пам'ятаємо ревнощі Іллі. Ми пам'ятаємо, як він побив чотириста жерців. Ніяким екуменізмом, ніякої толерантністю, ніякої релігійної терпимістю пророк не страждав. Але саме йому Господь відкриває Себе не в бурі і грім, не в блискавках, а в диханні, віянні тихого вітру (3 Цар., 19: 12). «ХЛАДО тонка глас», говорить нам церковнослов'янський текст.

Це вже зовсім новозавітне вимір тієї дивовижною божественної реальності, з якою ми зустрічаємося в християнській молитві і християнського життя.

Ілля в розпачі. Він бачить, що все валиться, що його слово не знаходить адресата, що його крик доходить до неба, але не до людей. Але відчай Іллі спростовується Словом Божим, яке говорить, що сім тисяч вірних залишилося в Ізраїлі, які не схилили серця перед Ваал (3 Цар., 19: 18).

Коли ми згадуємо подвиг і життя пророка Іллі, ми розуміємо, що реальність дуже часто зовсім інша, ніж картинка, дана нам засобами масової інформації або навіть нашими власними головою і свідомістю.

Уже кілька років в Росії діє чудова дослідницька служба «Середовище» . Нам здається, що наше слово не чують, що наше свідчення не доходить до співгромадян. А дослідження «Середовища» показують, що наші співгромадяни чекають, сподіваються і сподіваються, що десь є, за словами Олександра Галича, та сама «Русь на Русі», виконана любові і турботи, що живе по правді Христової. Чекають і сподіваються, що Церква прийде до немічних, подбає про хворих, скаже слово правди, походатайствует про неправедно заточених і ув'язнених, не залишить своєю увагою дітей.

Вона не залишить своєю увагою і те ідолослужіння, в яке ми занурилися, піклуючись тільки про гроші і тільки про земне.

Вона не залишить своєю увагою і те ідолослужіння, в яке ми занурилися, піклуючись тільки про гроші і тільки про земне

Чому ми - не Ілля?

Чому цього не відбувається? Чому люди не знаходять того, чого шукають?

Тому що ми дуже далекі від того, чим ми повинні бути. Ілля не був далекий, і за ним пішов народ ізраїльський. Там, в Ізраїлі, сім тисяч людина не схилили коліна перед Ваал - і цей залишок Ізраїлю продовжив історію Ізраїлю і всієї землі. Через них продовжилося свідоцтво про Бога. Через них Священна історія вела до народження Божої Матері і через Неї - народженню Христа в нашому світі.

Питання: а через нас - якась історія триває? Порятунку або загибелі? Свідоцтва правди Божої або зворотного свідоцтва?

Коли ми сьогодні згадуємо пророка Іллю і його сходження на вогненній колісниці на небеса - давайте подивимося на себе. Звичайно, нам далеко до таких ревнощів і до такої віри. Але якась ревнощі і нам притаманна - ми давали хрещальні обіти, наплювали на диявола в чині хрещення і оголошення, поєднувалися Христу і були миропомазав. Священик говорив і про нас теж: «Печать дару Духа Святого», накладаючи світом хрест на наші органи, запечатуючи все їх Божественної славою і Божественною благодаттю, щоб нам в земному житті бути свідками життя вічного.

Згадуючи весь шлях земного життя пророка Іллі, його свідчення і явище на землі, що зміцнює в наступних віках останніх християн, ми розуміємо, що теж покликані до такого свідоцтва, до такої правді. Щоб хтось інший через нашу молитву, наше життя і турботу про ближніх прийшов до Христа, знайшов порятунок, внутрішньо зійшов до Бога Отця, Сина і Духу Святому і вступив в спілкування з Ним - в то спілкування, в яке ми всі вступаємо в таїнстві святої Євхаристії .

Нагадаю, що в чині проскомидії, перед літургією, священик, виймаючи частки з просфори, згадує і пророка Іллю.

Підготувала Марія Сеньчукова

Чому ми - не Ілля?
Чому цього не відбувається?
Чому люди не знаходять того, чого шукають?
Питання: а через нас - якась історія триває?
Порятунку або загибелі?
Свідоцтва правди Божої або зворотного свідоцтва?

Новости