Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

«Живіть в просторі подяки Бога». Проповіді в Оптиної Пустелі

У св. Ігнатія Кавказького є чудові слова: «дні нашого життя безцінні - в цей час ми вирішуємо нашу вічну долю».

Дні нашого земного життя дійсно безцінні! Вони дивовижні, тому що вони, ці короткі дні - сходинки до Неба, яких «сімдесять і аще ж в силах осемьдесят років». Вони справді прекрасні, ці наші навіть найпростіші, здавалося б, сірі дні, тому що вони пронизані Божественної турботою про нас! Дні нашого земного життя - це перевірка нашого бажання бути в Вічності з Богом, це випробування нашої любові до Христа, це наша підготовка бути членами Церкви Торжествуючої!

І, безумовно, в чималому ступені ми самі повинні перетворити низку цих земних днів, здавалося б, іноді сумну і безрадісну, в дорогоцінне намисто життя в Бозі, в Церкві, в вірі І, безумовно, в чималому ступені ми самі повинні перетворити низку цих земних днів, здавалося б, іноді сумну і безрадісну, в дорогоцінне намисто життя в Бозі, в Церкві, в вірі.

Один поет-мудрець сказав дивно красиво: «Я християнства п'ю холодний гірське повітря». Дійсно, без внутрішнього духовного життя, без віри, без благодаті Божої людина в цьому житті задихається. Він ледь дихає страшним спертим повітрям свого егоїзму, своїх жалюгідних уявлень про ці земних днями, як про можливість розбагатіти, піднятися, насолодитися, зловити успіх. Але через все це на людину дихає смерть! Смерть - це коли в душі відбивається тільки земне. Смерть - жалюгідна спроба обійтися тільки плоттю. Смерть - це втеча від Бога. Смерть - це життя в обнімку з гріхом.

Достоєвський, оголена совість російського народу, гірко і радісно вигукує: «Нехай я проклятий, хай я низький і підлий, але і я цілу край тієї ризи, в яку наділяється Бог мій!»

Господь кожній людині дарує можливість доторкнутися до Його Божественної ризи! Саме слово «релігія» і означає «зв'язок», зв'язок з Небом, з Богом, з Вічністю. Ми повинні зв'язати себе з Богом!

... Але часто трапляється так в нашому житті, що ми пов'язуємо себе з дуже багатьом: зі своїм багатством, зі своєю уявною вченістю, зі своїми пристрастями, зі своїми звичками, зі своїми помилковими поглядами на це життя. І буває так, що ми відходимо від Бога, «зробив йому болю», як засмутився євангельський багатий юнак, бо нам дуже важко відмовитися від накопиченого «серцевого душевного мотлоху», який ми приймаємо за багатство. Нам дуже важко увійти в вушко голки, тому що ми так жадібно і наполегливо бажаємо розлогого шляху!

Світ п'янить людини, заворожує його, змушує його грати в свою божевільну, злочинну азартну гру. Якщо людину паралізує, то він лежить нерухомо і розуміє, що його охопив дуже важку недугу; а живучи без Бога, людина духовно зовсім розбитий, паралізований, мертвий і не відчуває тяжкості свого становища.

А св. Апостол і Євангеліст Іоанн Богослов говорить: «Дивіться, яку любов дав нам Отець, щоб називатися і бути дітьми Божими». І Апостол Павло, як би вторить йому: «Отже, ви вже не чужі й не приходьки, а співгромадяни святим і домашні для Бога». Ось воно високе, радісне, Небесне призначення людини - бути своїм Богу!

«Серцевиною кожного руху людини, - каже великий старець Паїсій Афонський, - повинен бути Христос». Тільки Господь, як яскравий Небесний промінь, може висвітлити нашу сумну похмуру потворну життя.

І, незважаючи на те, що часто людина намагається забутися в цьому світі, обстоював себе красивими речами, обстоював себе впливовими друзями, намагається забутися, занурившись в прозору рожеву наркотичну нірвану, піти на країну далеко, все ж «душа людини, - як каже Тертуліан , - за своєю природою християнка ».

І якщо людина намагається вирватися з цих страшних незліченних коридорів, які нагородив для неї диявол, з цієї «диявольської прозорості за склом»; якщо він не задовольняється мерехтінням тьмяних земних вогників, нудним гнилим коритцем, якщо він з кривавим потом все ж шукає Вищий Сенс, жадає краси внутрьпребиванія, тоді Господь обов'язково відкриється людині. Відкриється як вічна Любов, як вічна невичерпна Милість!

«Божа благодать всіх робить Його дітьми», - говорить блаженний Августин. І ми обов'язково повинні стати Божими дітьми, відкритими для Небесного Дощу, для пахощів Небесного Промислу, для теплоти віри.

Гординя, безвір'я, самість змушують людину заливати то щире, ніжне, тихе, крихке, що як маленький паросток народжується в душі, в лукаву олов'яну форму звичних схем, нудних несвіжих ідей, бажання бути «як усі».

А християнин - завжди трохи дитина. Сам Господь говорить: «Будьте як діти!» Християнин завжди блаженний, він завжди «не від світу цього», він завжди не "застебнутий на всі гудзики сучасної цивілізації», тому що його цілі - не земний; його переживання - небесні, які не піддаються вимірам атеїстичних приладів; його життя пронизане струмами Божественної любові; він живе, як говорить старець Паїсій, «в просторі подяки Небу».

У цій короткій, маленької, швидкоплинного життя віруюча людина від щирого серця намагається як добрий купець, як мудра діва стежити в своєму серці ялин любові, ялин молитви, ялин благодаті Божої, ялин внутрішніх таємних покаянних сліз, бо постійно чує в своїй душі слова Христові : «Пильнуйте, бо не знаєте ні дня, ні години, в онь же Син Людський прийде».

Новости