Наш ассоциированный член www.Bikinika.com.ua

10 поширених міфів про ангелів

  1. 1. У вас немає власного ангела-хранителя
  2. 2. Херувими зовсім не ангели з дитячими обличчями
  3. 3. Херувими зовсім не обов'язково добрі
  4. 4. Люди не стають ангелами
  5. 5. Ангели - не чоловіки і не жінки
  6. 6. У ангелів немає німбів
  7. 7. У ангелів не по два крила
  8. 8. У християнстві немає ніякого Ангела Смерті
  9. 9. Гавриїл - ангел найнижча рангу
  10. 10. Потоп трапився через гріхопадіння ангелів

В Біблії ангели згадуються багато разів. Вони завжди присутні при найважливіших, епічних події. Також ангели століттями займали чільне місце в мистецтві: від милих херувимів на картинах епохи Відродження до крилатих плачуть ангелів на надгробках.

Велика частина наших уявлень про те, хто є ангели і як вони виглядають, є хибною - по крайней мере, якщо брати за основу Біблію, а не мистецтво, привнесли в образ багато нових рис.

1. У вас немає власного ангела-хранителя

В Біблії ангели згадуються багато разів

© zirina479.livejournal.com

Всі ми чули історії про людей, врятованих таємничим незнайомцем. Або слова людей, впевнених, що про них піклується якесь надприродне істота. Відрадно думати, що хтось незмірно розумніше і краще нас знає, як направити людину по вірному шляху і вберегти від всіх бід. Але в Біблії немає нічого про те, що до кожної людини приставлений власний ангел-хранитель.

У кількох уривках дійсно йдеться про ангелів-опікунів. Наприклад, Євангеліє від Матвія, глава 18:10:

«Не зневажайте жодного із цих малих. Кажу бо Я вам, що ангели на небі повсякчас бачать обличчя Отця Небесного ».

Уривок часто трактують як вказівку на ангелів, які спостерігають за дітьми або за всіма вірними християнами в світі, але немає ні слова про те, що у кожного є свій «особистий» ангел.

Ідея про особисті ангелів-хранителів з'явилася відносно недавно. Вона - продукт повільної еволюції історії. У середні століття було багато оповідань про святих, які зустрілися з ангелами, і ангели їх нібито захистили. Поступово вони перетворилися в історії, де ангели приходили на допомогу людині в звичайному житті - про це говорили в 18-м і 19-м століттях. І до 20-го століття люди вже вірили в ангела-хранителя, який стоїть за плечем у кожної людини і захищає його від бід.

2. Херувими зовсім не ангели з дитячими обличчями

© www.rezbaderevo.ru

Всі ми знаємо, як виглядають херувими - саме їх зображення найчастіше зустрічаються в мистецтві. Це маленькі голенькі діти: чарівні, пухкі і крилаті. Таких ангелів відносно недавно придумали художники, а справжні біблійні херувими куди незвичніше.

Херувими - ангели дуже специфічні. Бог настільки наблизив їх до себе, що вони служать безпосередньо йому і не бувають посланниками до людства. У Старому завіті вони згадуються досить часто, і чарівними їх назвати ніяк не можна.

Згідно з Книгою Буття, двом херувимам було наказано охороняти древо життя. У Єзекіїля, в розділі 1: 5-11, дано їх повний опис. Відповідно до Писання, херувими виглядали як люди за деякими винятками. Їх ноги закінчувалися телячими копитами. У кожного було по чотири крила, які приховували їх людські руки, і по чотири особи. Коли вони рухалися, особи ніколи не поверталися. Спереду особа було людським, праворуч - морда лева, зліва - бика або вола, а ззаду - орла.

Кожен херувим горів ніби у вогні. Далі Єзекіїль описує їх як якусь живу і розумну Божу колісницю, як силу, підвладну тільки Богу. У його баченні Бог їде в колісниці, де херувими виступають в якості коліс. Чотири херувима стоять разом, уособлюючи силу лева, свободу орла, тяжкість і приземленість бика і мудрість найбільшого божественного творіння - людини. Всі ці істоти - перші в своїх сферах. Кожен херувим прикриває тіло однією парою крил і простягає інші. Самі крила покриті очима.

Дуже далеко від симпатичних голеньких дітлахів, правда?

3. Херувими зовсім не обов'язково добрі

На картинах херувими завжди чарівні. На їх губах грає посмішка, за спиною майорять крила. Ще вони, як правило, грають на арфах. Біблійні херувими Не такі милашки. Для прикладу розглянемо Трон милосердя - кришку Ковчега заповіту. Ми всі її бачили - спасибі Індіані Джонсу.

Ми всі її бачили - спасибі Індіані Джонсу

© www.listverse.com

Дві фігури на Троні милосердя - херувими, чиї обличчя і тіла приховані двома парами крил. Інші пари херувими тягнуть один до одного. Так вони утворюють престол, і, відповідно до Письмом, Трон означає потенційно смертельне присутність гнівного Бога. Щороку первосвященик проводив церемонію: кропив Трон милосердя кров'ю жертовних тварин, щоб умилостивити Бога і відвернути його гнів ще на один рік.

Щоб без страху наблизитися до Трону милосердя, потрібно було провести інший специфічний ритуал. Вважалося, що будь-яке відхилення від ритуалу смертельно для священика, який виявиться досить дурним, щоб не ставитися до нього з належною повагою. Щороку херувими повинні були отримувати криваву жертву. Церемонії припинилися тільки після розп'яття Христа - його жертви і крові було достатньо, щоб назавжди задовольнити херувимів.

4. Люди не стають ангелами

© www.ameba.jp

У фільмах таке відбувається часто, але в Біблії немає жодного свідчення того, що добрі праведні люди стають ангелами, коли вмирають. Пара уривків навіть вказує на неможливість цього.

І ангелів, і людей створив Бог, але служать вони різним цілям. У «Посланні до Євреїв», глава 1:14, ясно говориться, що ангели створені, щоб протягнути руку допомоги тим, хто вірить в Бога. А в Книзі Буття, глава 1:26, написано, що ангели - духовні істоти, здатні приймати не тільки людську, а й будь-яку форму з волі Бога.

Книга Петра говорить про те, що ангели - це колишні праведники:

«І було явлено їм, що вони не служать самі собі, але вам, через мудрість, явлену вам через тих, чиїми вустами говорить Дух Святий, посланий з небес: мудрість, на яку ангели довго дивляться».

Дух проповідує людству, а ангели хочуть, щоб вони могли чути ті ж самі одкровення. І ангели ці були колись людьми.

5. Ангели - не чоловіки і не жінки

© www.fineartamerica.com

На незліченних картинах зображені ангели-чоловіки, що з'являються перед людьми в біблійних сценах, а цвинтарні статуї біля могил часто виконані у вигляді скорботних ангелів-жінок. Але в Біблії немає ні слова про жінок-ангелів.

Ангели не люди, вони не підкоряються тим же біологічним обмеженням. Такі речі, як секс і питання статі, ангелам взагалі чужі. Але у всій Біблії ангели постають чоловіками. Навіть саме грецьке слово «angelos» в Новому Завіті - слово чоловічого роду, і форми жіночого роду у нього немає.

Тільки у двох Господніх ангелів є імена - Михаїл і Гавриїл, а інші завжди згадуються як просто «він». Один раз в Біблії згадується крилата істота жіночої статі. У Книзі Захарії, глава 5: 9, такі жінки з'являються в низці видінь, де є також летить сувій. Ніщо не говорить про те, що вони ангели.

Сама ідея ангела-жінки з'явилася століття після Біблії. Приблизно до четвертого століття не було жодного художнього уявлення ангелів (по крайней мере, відомого), тому що християнство намагалося дистанціюватися від звичаїв поклоніння інших релігій з «образами і ідолами». Після того, як ангели з'явилися в мистецтві, їх, можливо, стали асоціювати з крилатими істотами з інших міфологій - наприклад, з Нікою і іншими язичницькими богинями.

6. У ангелів немає німбів

© www.listverse.com

Уявіть собі біблійного ангела. Швидше за все, у нього будуть розвіваються одягу, крила і німб. Але в біблійних описах ніколи не згадувалося про те, що в ангелів є німби. Більш того, в Біблії німби не згадуються взагалі. Найближчим еквівалентом чогось, хоча б віддалено схожого на німб, який став «візитною карткою» релігійного мистецтва, була згадка про променях світла, що виходили від декількох біблійних персонажів - Христа і Мойсея.

Німб ж вперше з'явився в мистецтві тільки в четвертому столітті. Спочатку він був тільки на зображеннях сидить на троні Христа. Поступово німб став символом добра, і його стали завжди малювати з Христом і ангелами. До шостого століття німб «носили» все, в тому числі святі.

Християни не придумали німб, а скоріше перейняли. Ідея сходить до стародавніх царям Сирії і Єгипту, який мав німби як вінці, щоб підкреслити свій зв'язок з божествами і навколишній їх божественне світіння. У Стародавньому Римі, наприклад, любили описувати імператорів в променях і коронах. Християнські художники просто запозичили символ, і він прижився.

7. У ангелів не по два крила

© www.pixgood.com

Художники додали ангелам не тільки німби, але і крила. Точніше, два крила. У біблійних текстах і про це нічого немає.

Саме про двокрилих ангелів майже ніколи не говориться, хоча ангелів часто називають «летять». Зі зрозумілих причин здатність літати пов'язують з наявністю крил - двох, так нам звичніше. Серафими, які займають одне з найвищих місць в ангельської ієрархії, стоять перед Божим престолом і в буквальному сенсі горять любов'ю до свого Господа, подаючи приклад усім іншим. У книзі пророка Ісая написано, що у кожного серафима шість крил. Тільки два крила потрібні для польоту. Ще два крила закривають обличчя, а третя пара вкриває ноги. А Херувими, як правило, описуються як істоти з чотирма крилами.

У ранньому християнському мистецтві ангелів майже завжди зображують спускаються з небес на крилах. Один з найбільш ранніх прикладів - ангели на римських саркофагах. Так, на саркофазі римського політика Юнія Басуса зображена знаменита біблійна сцена: ангел є Аврааму і велить йому принести в жертву сина. В Біблії про крила немає ні слова, а на саркофазі крила є. Зображення зроблено в 359-му році нашої ери - значить, приблизно тоді сталася загальна зміна уявлень про те, як ангели виглядають. До кінця століття ангелів без двох крил вже не представляли. Більш того, вони з тих пір міцно асоціювалися з появою крилатих язичницьких богів і богинь.

8. У християнстві немає ніякого Ангела Смерті

© bebop845.deviantart.com

Ангел смерті - величний образ. Уявіть: істота, красиве похмурої потойбічної красою, чиє єдине призначення - забирати чужі життя. Кілька уривків з Біблії, в тому числі історія Пасхи в Результаті, глава 11: 4-5, і Друга книга Царств, глава 19:35, згадують про ангелів, які забирають людське життя. Дійсно, в Книзі Царств ангел забрав життя 185 000 ассірійців. Але в сучасному поданні ангел смерті і є сама смерть. У Біблії ж ангели, які віднімають життя, займаються не тільки цим. Вони просто виконали наказ Бога - одне з багатьох.

Крім того, єврейські традиції відкидають саму ідею ангела смерті. Тільки Бог, а ніяк не ангели, має владу над життям і смертю. Але врешті-решт образ просочився в офіційні релігійні канони, і ангел смерті став відомий під ім'ям Самаель. Згадки про нього спочатку досить несуттєві, легко навіть забути, де вони з'явилися. У період амораев (220-370-ті роки нашої ери) з'явилися і інші згадки про Самаель як ангела смерті. В оригінальних текстах ангели перетворюються в мстивих і смертоносних посланців неба, а Самаель надягає мантію ангела смерті.

Незабаром Самаель перейшов з релігійного канону в фольклор і став самостійним мислячою істотою. Він більше не виконує Божу волю. Він тепер полює і забирає життя по своїй волі. Тіло цього Самаель з народного фольклору суцільно покрито очима, щоб ніщо не випадало від його уваги. У єврейській традиції його іноді пов'язують з Каїном: вважається, що саме Самаель вселив Каїна бажання вбити брата і дав для того силу.

9. Гавриїл - ангел найнижча рангу

© Wikimedia

Гавриїл з'являється в Біблії чотири рази. В одному з згадок про нього йдеться, що він приходить кожне Різдво - ось і секрет його популярності у людей. Саме він з'явився Марії і розповів, що вона обрана на роль матері Сина Божого. В інші свої появи він також виступає в якості посланника. Його визначають як архангела, а не просто рядового старого ангела. Це важливо.

Архангели в небесній ієрархії займають положення вище ангелів, але і над ними стоять інші духовні істоти. Насправді ангельських чинів дуже багато.

У Біблії написано, що ангельська ієрархія має три рівні - сфери. У кожній сфері ще по три підгрупи. В першу сферу, яка ближче всіх до Бога, входять серафими (це вищий ангельський чин), херувими і престоли - все невіддільні від слова Божого. У другій сфері є панування, які вчать людей володіти почуттями і наставляють земних правителів, влади, які творять чудеса, і сили, що захищають добрих людей від диявольських спокус.

В останній, нижчою і самої далекої від Бога сфері вище всіх стоять архонти (вони ж почала). Архонти управляють іншими ангелами рангом нижче. У кожного земного царства є власний архонт, що відповідає за правління царів. Він повинен стежити, щоб царями і лідерами ставали достойні люди, які правлять від імені Бога. Прямо під ними стоять архангели - божественні посланці. Такий, наприклад, Гаврило. Ще нижче стоять ангели, які частіше є людям, творять незначні чудеса і допомагають, якщо потрібно.

А ще нижче в небесній ієрархії стоять люди - вони від Бога найдалі. З цієї точки зору Гавриїл, один з небагатьох біблійних ангелів, у якого є ім'я і який з'являється в сценах у ясел немовляти Ісуса в усьому світі, навіть нижче середнього.

10. Потоп трапився через гріхопадіння ангелів

© www.photobucket.com

Ангели майже завжди представляються нам добрими істотами - посланниками і слугами Бога. Навіть тоді, коли вони сіють смерть, вони виконують Божу волю. Але в одній з інтерпретацій біблійних текстів у всесвітній потоп винні ангели (принаймні, частково). А потоп знищив все людство крім Ноя і його сім'ї.

Згідно з Книгою Буття, перед потопом Земля була домівкою не тільки для людства, а й для істот під назвою Нефіліми (або велетні). Нефіліми були народжені від «синів Божих» і «дочок людських». Одна з найбільш розхожих інтерпретацій: «сини Божі» були ангелами, які прийшли в земне царство і там залишилися заради задоволень, які вони знайшли. Послання Іуди, глава 1: 6, говорить про Нефилимов як про тих, хто покинув своє законне житло і відправився на Землю, а в Буття вони постають як нащадки людських жінок і божественних істот.

Дебати ведуться серед християн. У Єврейської теології все набагато простіше. Коли Бог побачив псування, що оволоділа його створіннями, Азаїл і Самсавеіл добровільно вирушили на Землю, щоб довести, що люди самі несуть відповідальність за свою долю. На Землі вони не тільки випробували заборонені для ангелів земні задоволення: Самсавеіл ще й порушив одну з найбільш священних клятв - відкрив справжнє ім'я Бога смертної жінці. Йому не дозволили повернутися на небеса, а жінку, Іштар, підняли до неба і залишили серед зірок. Самсавеіл розкаявся в скоєному, але залишився між Землею і небом. В інших версіях цілих 18 ангелів вступили в зв'язок з жінками і зробили потомство.

Але в обох традиціях саме мирської гріх змусили Бога знищити все, що він створив, в тому числі гігантів-нефилимов - нащадків його улюблених ангелів.

Дуже далеко від симпатичних голеньких дітлахів, правда?

Новости