CVT, robot ose makinë e rregullt - çfarë të zgjedhësh? - Magazine Driving

 1. Robot Dual Clutch
 2. variators
 3. Variacioni i variatorit të rripave
 4. CVT klinotsepnoy
 5. Transmetimi i mirë hidrogjefik i vjetër
 6. Gjetjet

Konsiderata të përgjithshme rreth pro dhe kundër të "pen" dhe makinës kemi shprehur kohët e fundit . Megjithatë, ata menjëherë premtuan të vazhdojnë temën: në fund të fundit, makinat automatike nuk janë të kufizuara vetëm në hidromekanikën. Ne kuptojmë robotët, variatorët dhe DSG të tjerë.

Për herë të parë kam hasur në këtë lloj gearbox, pasi kam marrë me qira një Fiat Grande Punto në Itali me një motor me naftë turbo me 90 kuaj fuqi dhe një robot me një pllakë në mes të zero në Itali.

Në një shpat të tillë, fiati më dha disa flokë gri.

Materialet në temë

Materialet në temë

Një herë, makina u rrokullua aq shpejt, tradhtarë, saqë pothuajse e dëmtoi muret e kështjellës që kishin qenë atje që nga shekulli i 14-të. Nga kujtimet e tjera - përshpejtimi i shëmtuar, sjellja joadekuate në bllokimin e trafikut. Editorial Vesta dhe Ixray me AMT gjithashtu treguan veten jo me dorën më të mirë gjatë udhëtimit nëpër qytet. Jerky dhe të pakëndshme në menaxhimin e makinës. Dhe burimi i tufës, sipas një kolegu që vazhdimisht drejton Vesta doli të jetë shumë e ulët.

Me pak fjalë, mendimi im: një robot me një disk për asgjë. Është më mirë të kërceheni në pedalët e shërbimit Larg me transmetimin manual në bllokimet e egra të trafikut në Moskë, kur një duzinë kilometrash nganjëherë hidhni një orë se automata të tilla.

Robot Dual Clutch

Shembuj të përdorimit: disa modele të Mercedes-Benz, BMW, Mini, Ford, shumica e makinave të shqetësimit të Volkswagen, duke përfshirë Audi, Skoda, Seat.

Thelbi i idesë është që për ingranazhet e njëjta dhe të çuditshme të jenë të ndara boshte primare dhe, në përputhje me rrethanat, disqet e veçanta të tufës janë përgjegjëse. Nëse jeni duke lëvizur në veshje të parë, atëherë boshti i dytë tashmë është duke rrotulluar në të dytën! Për shkak të kësaj, switching ndodh shumë shpejt - brenda milliseconds. Një njeri me një gatishmëri të tillë është i paaftë. Në të njëjtën kohë, asnjë ndeshje nuk ndihet praktikisht gjatë ndryshimeve të marsheve. Përdoren të dyja rims me tufë të lagëshme - atëherë kjo është një kuti me gjashtë shpejtësi DSG 6, dhe ato të thata janë një DSG me 7 shpejtësi. burime Këmbët "të thata" janë shumë të kufizuara dhe pothuajse kurrë nuk arrijnë 100,000 km, dhe me ngarje agresive ndonjëherë nuk kalon 30,000 km.

Kuti DSG me tufë të lagëshme për makina me motor të tërthortë.


dinjitet

mangësi

 • Kalimi i shpejtë, i matur
 • Dinamika e mirë e përshpejtimit
 • ekonomi
 • Kostoja e ndërtimit
 • Besueshmëria e pamjaftueshme e njësive të kontrollit
 • Kërpudhat e pamjaftueshme të burimeve "të thata"

Skoda me një DSG gearbox robotik. Dream për 30-80 mijë kilometra të parë.

Përshtypjet personale janë të kufizuara në udhëtime në makina që botuesi ynë ofron për testimin e zyrave përfaqësuese ruse të markave të ndryshme. Këto makina janë praktikisht të reja, me shkallë të vogla, në të cilat problemet karakteristike të robotëve të dyfishtë-drive nuk kanë pasur ende kohë për t'u shfaqur. Gjithçka duket e mrekullueshme: e shpejtë, e fuqishme, e qetë - disa avantazhe. Nëse, sidoqoftë, zgjidhni një makinë për përdorim personal dhe kilometrazhi është i madh, atëherë është më mirë të zgjidhni një veshje tradicionale hidromekanike automatike ose një mekanizëm të mirë të vjetër si një kuti.

variators

Zhurma nga një kuti e tillë është se kalimi i zakonshëm i hapit nuk është këtu në parim! Në boshtet e hyrjes dhe të daljes, disqet e fiksuara në formë konike, duke formuar në një sasi lloj rrotullash me diametër të ndryshueshëm. Heshta lidh transmetimin - Rripin e V-së, zinxhirin, etj. Duke zhvendosur konet në lidhje me njëri-tjetrin, ju mund të ndryshoni normalisht raportin e shpejtësisë. Lodra nuk është e lirë. Për të punuar kërkon një lëng transporti të veçantë, niveli i të cilit duhet të monitorohet me kujdes.

lloj CVTs mjaft shumë - më poshtë janë ato kryesore.

Variacioni i variatorit të rripave

Shembuj të përdorimit: Nissan Qashqai, Nissan X-Track, Renault Kaptur , Mitsubishi Outlander, etj.

Transmetimet e vazhdueshme të ndryshueshme janë instaluar shpesh në kalimet e njohura. Logjika është e thjeshtë: për një makinë familjare, kuti ende nuk është shpikur të jetë më i rehatshëm në punë.


Variatori i rripave të rripave është larg nga lloji më i zakonshëm i transmetimeve të ndryshueshme vazhdimisht. Torque transmeton një rrip metalik. Skajet e elementeve trapezoidale të montuara në kasetë, që vijnë në kontakt me kone, bëjnë që ato të rrotullohen. Në të njëjtën kohë, aplikohet një konverter konvencional me një bllokim, si në automata hidromekanike. Kur fillon, konverter çift rrotullues nxit rrotullimin e motorit deri në katër herë më të madh. Përdorimi i kësaj faqeje siguron një fillim të qetë kur ngasësh në trafikun urban.

Variatori mund të jetë edhe më i vogël se një transmetim manual.

dinjitet

mangësi

 • Asnjë kalim
 • Më e lehtë dhe më e lirë automatike hidromekanike
 • Burimi i rripit zakonisht kufizohet në 150,000 km

CVT klinotsepnoy

Shembuj të përdorimit: Audi A6, Subaru Forester.

Pajisja është e ngjashme me një variator të rripave të V, por në vend të një rrip, një zinxhir metalik i përbërë nga pllaka të lidhur me aks në formë pykimi përdoret si transmetim. Është skajet e këtyre akseve që transmetojnë çift rrotullues. Një ndryshim tjetër është se kthetrat Audi përdorin një pako tufë dhe një volant dymasash në vend të një konvertuesi çift rrotullues.

Variatori i montuar në Audi është projektuar për një plan urbanistik gjatësor.

dinjitet

mangësi

 • Asnjë kalim
 • Më e lehtë dhe më e lirë automatike hidromekanike
 • Kufizimet e transferimit të çiftit

Të dyja llojet e transmetimeve me ndryshim të vazhdueshëm kohët e fundit kanë filluar të bëjnë me hapa virtuale. Thuhet se shoferët më pëlqen më shumë, sepse motori nuk ulet në një shënim.

Zakonisht variatori shpejt tejmalohet kur ngasni në rrugë të rëndë jashtë rrugës. Mjafton të kaloj pak. Por ka përjashtime. Për shembull, Forari i Subaru, i pajisur me një variator, është i aftë për shumë më tepër se asfalti.


Sipas pronave të konsumatorit, variatori është lloji më i mirë i kutisë së shpejtësisë. Ai siguron një përshpejtim të shpejtë, por ajo që ka të bëjë me tingullin monoton ... Mbaj mend se Hottabych hoqi tingujt e motorëve të një avioni fluturues, por çka çoi në këtë? Pjesëmarrësit e ngjarjeve mezi shpëtuan ... Në një autostradë të sheshtë me shpejtësi të një makine, pak më shumë se njëqind, shpejtësia e motorit nuk arrin në 2000. Nuk ka frenim të motorit. Personalisht, unë kam frikë për burimin e rripit dhe unë ngrohtë në dimër edhe më shumë se një motor, por një CVT. Dhe kështu - kutinë e përsosur (jo, jo gear)!

Dhe, po, harrova: variaatorët në pjerrësi nuk kthehen prapa!

Transmetimi i mirë hidrogjefik i vjetër

Shembuj të përdorimit: gati të gjithë gamën e markave koreane dhe amerikane, si dhe makina relativisht të fuqishme nga prodhues të tjerë.

Kjo është një shkallë e shkallëzuar planetare e lidhur me motorin përmes një konvertuesi të çift rrotullues. Zgjedhja dhe kalimi i ingranazheve planetare përdoret për të bërë hidromekanike, dhe tani elektronike e gjithanshme, së bashku me sistemin e menaxhimit të motorëve, përcaktojnë se në cilën ingranazh njësia e fuqisë duhet të operojë në këtë moment. Numri i hapave është vazhdimisht në rritje, duke arritur nëntë në makinat më të shtrenjta.

dinjitet

mangësi

 • Ndertuar ndertim
 • Aftësia për të operuar me çift rrotullues të madh
 • "Vitalitet" gjatë rrëshqitjes së zgjatur
 • Efiçencë paksa më e ulët se sa variatori
 • Ndjeni kalimin, sidomos me një numër të vogël hapash

Materialet në temë

Materialet në temë

Kutitë hidraulike me katër shpejtësi përmbushin kërkesat gjithnjë e më pak moderne. Në overclocking dhe kur veprojnë në qytet, switching ndihet mjaft dukshëm. Në shpejtësitë e pistave, konsumi i karburantit është i lartë për shkak të pamundësisë për të siguruar shpejtësinë optimale të motorit. Edhe një rritje e lehtë e furnizimit me karburant çon në kalimin në marsin e tretë, dhe motori ulet edhe më shumë.

"Të gjithë francezët" me katër shpejtësi DPO gearbox dallon sidomos këtu. Kjo kuti dhe rimishërimet e shumta të saj janë ende duke u instaluar në një numër të madh të automjeteve relativisht të ulëta Peugeot, Citroen dhe Renault. Më shpesh në vendin tonë pronarët e makinave të tilla si Peugeot 307, Citroen C4, Renault Logan (me gjithçka familje ) dhe Megane. Kutia e temperamentit është mjaft kokëfortë, ka "gags" me switching. Besueshmëria nuk është gjithashtu e pazgjidhura: një kuti e shpejtë e këtij lloji jeton deri në 80 mijë km pa riparim. Dhe nganjëherë është e mundur të menaxhohet për të zëvendësuar valvulat, dhe ndonjëherë ju duhet të ndryshoni gjysmën e "mbushjes".

Por prodhuesi i makinave japonez Jatco ka arritur të bëjë një hap relativisht të vështirë katër hap. Një nga versionet është vendosur edhe në një sedan dhe hatchback, prodhuar nën markë japoneze Datsun.

Dhe akoma, për një makinë moderne me një automatik hidromekanik, numri i fazave duhet të jetë së paku gjashtë. Super popullore Rio dhe Solaris në gjeneratën e fundit Kjo është konfirmuar plotësisht. Makinat me shumë nivele janë shumë më ekonomike, sidomos kur ngasin makinën në autostradë. Në sedans të fuqishëm të biznesit, në crossover të rënda dhe SUV, nuk ka alternativë për transmetimet hidromekanike dhe ende nuk është në sy. Përkundrazi, ata do të bëhen hibrid, dhe pastaj gjithë transmetimi do të jetë i rregulluar në mënyrë të ndryshme. Por kjo është një histori tjetër.

Gjetjet

Për kushtet e vështira të punës, për motorë të fuqishëm ose në një situatë ku makina e preferuar nuk prodhohet me një lloj tjetër të makinës, mund të merrni një kuti të shpejtësisë hidromekanike . Por me numrin e hapave jo më pak se gjashtë.

Variatori është i mirë në makinat e vogla dhe të mesme (jo më shumë se një mbikalesë mes-madhësie).

Ju këshilloj që të blini një makinë me një kuti të shpejtësisë robotike dhe dy kthetrat vetëm nëse do ta kaloni atë jo më shumë se periudha e garancisë. Më tej, të gjitha përfitimet do të leveled nga riparime të shtrenjta. Makina me një robot me një disk , sipas mendimit tim, nuk kanë arritur përsosmëri në fushën e lehtësisë së kontrollit dhe nuk kanë një besueshmëri të lartë në kushte të vështira.

Në përfundim, si zakonisht, pres komente nga ju. Çfarë lloji të kutisë së shpejtësisë ju pëlqen, cilën doni të bëni dhe cilën doni?

Foto: "Driving" dhe prodhuesit

Mbaj mend se Hottabych hoqi tingujt e motorëve të një avioni fluturues, por çka çoi në këtë?
Çfarë lloji të kutisë së shpejtësisë ju pëlqen, cilën doni të bëni dhe cilën doni?